Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV prezidenta Donalda Trampa tikšanās ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu notiks tikai tad, ja Kims veiks "konkrētas darbības", piektdien paziņoja Baltā nama administrācija.

Trampa piekrišana tikties ar Kimu līdz šī gada maijam bija daudzus pārsteigusi. Līdz šim neviens ASV prezidents savas prezidentūras laikā nav ticies ar kādu no Ziemeļkorejas komunistu režīma līderiem.

"Mēs nerīkosim šo tikšanos, kamēr nebūsim redzējuši konkrētas darbības, kuras atbilst Ziemeļkorejas vārdiem un retorikai," paziņoja Baltā nama preses sekretāre Sāra Sandersa.

Sandersa atzīmēja, ka ASV nav izrādījušas "nekādu piekāpšanos", savukārt Ziemeļkoreja ir izteikusi "lielus solījumus" denuklearizēt Korejas pussalu, apturēt kodolieroču un ballistisko raķešu izmēģinājumus un piekrist tam, ka ASV un Dienvidkorejas regulārās militārās mācības turpināsies.

Tramps "cer", ka var tikt panākts tālāks progress, bet līdz tam Vašingtona nesamazinās maksimālo spiedienu, kuru tā izdara uz Ziemeļkoreju, lai panāktu tās kodolprogrammas izbeigšanu, sacīja Sandersa.

Ziemeļkorejas vadonis Kims Čenuns un ASV prezidents Donalds Tramps līdz maijam tiksies, lai nodrošinātu vienošanos par kodolieroču aizvākšanu no Korejas pussalas, piektdien paziņoja augsta ranga Dienvidkorejas amatpersona pēc sarunām Baltajā namā.

"Es pateicu prezidentam Trampam, ka Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns mūsu tikšanās laikā sacījis, ka viņš ir orientējies uz denuklearizāciju," teica Dienvidkorejas prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos Čons Ijjons pēc atgriešanās no Phenjanas apmeklējuma.

"Kims apsolīja, ka Ziemeļkoreja atturēsies no turpmākiem kodolieroču vai raķešu izmēģinājumiem," Čons sacīja reportieriem pie Baltā nama.

Kims, tiekoties ar Dienvidkorejas pārstāvjiem, arī "paziņojis, ka ar nepacietību gribētu sarīkot sarunas, turklāt iespējami ātrāk", sacīja Dienvidkorejas prezidenta padomnieks.

"Prezidents Tramps atzinīgi novērtēja šo brīfingu un sacīja, ka viņš līdz maijam tiksies ar Kimu Čenunu, lai panāktu pastāvīgu denuklearizāciju," teica Čons.

Baltais nams apstiprināja, ka Tramps piekritis tikties ar Kimu, lai mēģinātu panākt vienošanos par kodolieroču aizvākšanu no Korejas pussalas, taču neatklāja, cik drīz šādu tikšanos plānots sarīkot. Vienlaikus Baltais nams uzsvēra, ka sankcijas pret Ziemeļkoreju paliks spēkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!