Foto: EPA/Scanpix/LETA
ASV cietumos ieslodzīto personu skaits pēdējos gados ir krities, sasniedzot to zemāko punktu kopš 1997. gada, par spīti vardarbīgo noziegumu pieaugumam. Tomēr tās nav beigas privāto cietumu industrijai, vēsta "Wdef.com".

Analītiķi skaidro, ka ASV prezidents Donalds Tramps rūpējas par privāto cietumu "uzplaukumu". Ikgadējie izdevumi ASV cietumu uzturēšanai ir 7,1 miljardi ASV dolāru, tomēr problēmas eksperti uzskata, ka 2019. gadā pēc prezidenta iniciatīvas izdevumi palielināsies.

Tās ir lielas izmaiņas privāto cietumu biznesā, skaidro "Wdef.com", jo pirms nepilniem diviem gadiem ASV Tieslietu departaments lēma par labu reformai privāto cietumu pakāpeniskai slēgšanai. Tomēr aptuveni mēnesi pēc tam, kad Tramps tika ievēlēts ASV prezidenta amatā, departaments paziņoja, ka no domas atkāpjas un privātie cietumi turpinās pastāvēt.

Trampa uzsāktās represijas pret valsts nelegālajiem imigrantiem ir radījušas labvēlīgu augsni tādu privāto cietumu industrijas milžu kā "CoreCivic" un "The Geo Group" izaugsmei, ziņo Stefānija Millere, "Heigh Securities" izpētes kompānijas pārstāve.

Viņa paredz, ka Trampa pret imigrācijas tēmu vērstā politika tuvākajā laikā nemainīsies, tāpēc jārēķinās ar to, ka ieslodzīto imigrantu skaits privātajos cietumos aizvien strauji palielināsies.

Jau ziņots, ka ASV prezidents februāra sākumā Iekšlietu ministrijai devis brīvas rokas pastiprināt imigrantu aizturēšanu. Tas savukārt ļaus pelnīt privāto aizturēšanas centru un cietumu apsaimniekotājiem, vēsta "Vice".

Tādām privātām cietumu kompānijām kā "CoreCivic" un "GEO Group" tiks maksāta liela nauda, lai tās, ņemot vērā Trampa aktīvo pieeju imigrācijas apkarošanai, atvērtu jaunas aizturēšanas institūcijas.

"Ir sliktāk nekā mēs vispār spējām iedomāties. Tā ir visas Trampa kampaņas laikā izspļautās pretīgās neiecietības politiskā manifestācija," medijam norādījis privāto cietumu opozīcijas kustības "Grassroots Leadership" vadītājs Bobs Libals.

Trampa administrācijas izvirzīto prioritāšu ieviešana aizturēšanas iestādēs ieslodzīs simtiem tūkstošus cilvēku, tostarp patvērumu meklētājus, apsūdzētus, bet netiesātus imigrantus, kā arī citus iebraucējus, kuri slēgtās telpās varēs nonākt pat par braukšanu bez vadītāja apliecības, norāda "Vice". Turklāt šo cilvēku aizturēšana var ievilkties bezgalīgi, bet esošo aizturēšanas centru kapacitāte jau patlaban ir izsmelta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!