Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns apsolījis, ka Dienvidkorejas prezidenta Muna Džēina naktsmiers vairs netiks traucēts ar agriem rīta zvaniem par Ziemeļkorejas ballistisko raķešu izmēģinājumiem.

Pagājušajā gadā Phenjana veica 20 ballistisko raķešu izmēģinājumus, gandrīz visi no tiem notika agri no rīta. Muns parasti sasauc Nacionālās drošības padomes sēdi uzreiz pēc šādiem incidentiem, kas nozīmē agru celšanos Dienvidkorejas augstākajām amatpersonām, diplomātiem un žurnālistiem.

Taču šonedēļ, tiekoties ar Dienvidkorejas delegāciju, Kims solīja vairs netraucēt Muna miegu. "Es esmu šodien izlēmis un prezidents Muns vairs netiks iztraucēts no miega ar agriem rīta modinātāja zvaniem," spriežot pēc Seulas ziņotā, sacījis Ziemeļkorejas līderis.

Pēc četru stundu ilgās tikšanās ar Dienvidkorejas delegāciju Kims piekrita aprīlī tikties ar Munu, izteica vēlmi tikties ar ASV prezidentu Donaldu Trampu, piedāvāja apspriest Korejas pussalas atbrīvošanu no kodolieročiem un apsolīja neveikt raķešu un kodolizmēģinājumus, kamēr notiks dialogs.

Dienvidkoreja un Ziemeļkoreja arī vienojušās izveidot tiešo telefona līniju, kas atvieglotu komunikāciju abu valstu līderu starpā. "Ja oficiālās sarunas nenoritēs labi (..), prezidenta kungs un es tagad varam sarunāties pa telefonu un viegli nokārtot lietas," sacījis Kims.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!