Foto: AFP/Scanpix
Polijā uz aizdomu pamata par dalību teroristiskās aktivitātēs apcietinājumā atrodas Parīzē 2015. gadā džihādistu grupējuma "Islāma valsts" sarīkoto teroraktu organizētāja Abdelhamida Abauda līdzdalībnieks, trešdien paziņojusi Polijas prokuratūra.

"Izmeklēšanā mēs noskaidrojām, ka no 2014. gada decembra līdz 2016. gada septembrim Murads T. bija iesaistīts bruņotā noziedzīgā organizācijā – starptautiskā teroristu organizācijā ar nosaukumu "Islāma valsts"," pavēstīja prokuratūra.

Kasablankā dzimušais marokānis, kurš šobrīd ir 28 gadus vecs, tika aizturēts 2016. gada 5. septembrī Polijā. Ja tiesa Katovicē, Polijas dienvidos, viņu atzīs par vainīgu, viņam var tikt piespriests sešu mēnešu līdz astoņu gadu cietumsods.

Prokuratūra piebilda, ka Murads T. bija Abauda "līdzdalībnieks" un "izlūks".

Murads T. 2014. gadā Turcijas pilsētā Edirnē ticies ar Abaudu un vēl diviem džihādistiem, kuri 2015. gadā gāja bojā pretterorisma operācijā Beļģijā.

Murads T. izmantojis vairākas viltus identitātes un dzīvojis Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs Austrijā, Grieķijā un Ungārijā, kā arī ārpus bloka esošajās Serbijā un Turcijā.

Polijas prokuratūra atklāja, ka Muradam T. piederošā telefonā atrastas instrukcijas sprāgstvielu pagatavošanai un pieminēti arī potenciālo teroraktu mērķi.

Polijā pirmo izmeklēšanu par "Islāma valsts" dalībnieka darbību iekšējās drošības dienests (ABW) sāka pēc tam, kad bija saņēmis informāciju no citu ES dalībvalstu dienestiem.

Polijas mediji vēstījuši, ka sākotnējo informāciju sniegusi ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP).

"Islāma valsts" sarīkotos teroraktos 2015. gada 13. un 14. novembrī Parīzē tika nogalināti 130 cilvēki. Francijas prokuratūra uzskata, ka Parīzes teroraktus izplānoja Beļģijas pilsonis Abdelhamids Abauds, kurš tika nogalināts pāris dienas pēc uzbrukumiem apšaudē ar policiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!