Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV oficiāli konstatē, ka Ziemeļkoreja pērn noslepkavojusi sava vadoņa Kima Čenuna pusbrāli Kimu Čennamu Malaizijā, lietojot ķīmisko ieroci – aizliegto nervu indi VX, otrdien paziņoja ASV Valsts departaments.

Šīs slepkavības dēļ ASV nosaka ķīmisko un bioloģisko ieroču sankcijas pret Ziemeļkoreju papildus jau pastāvošajām sankcijām, kuras saistītas ar kodolieroču un ballistisko raķešu programmām.

ASV "stingri nosoda ķīmisko ieroču lietošanu atentāta izdarīšanai", paziņojumā sacīja Valsts departamenta preses sekretāre Hetere Nauerta.

"Šī necieņas izrādīšana pret universālām normām, kas vērstas pret ķīmisko ieroču lietošanu, tālāk demonstrē Ziemeļkorejas pārdrošo raksturu un uzsver, ka mēs nevaram atļauties paciest nekāda veida Ziemeļkorejas masu iznīcināšanas ieroču programmu," piebilsts šajā paziņojumā.

Jaunās sankcijas noteiktas laikā, kad Dienvidkoreja bija paziņojusi, ka Ziemeļkoreja ir gatava sarunām par kodolkrīzes izbeigšanu.

Saskaņā ar ASV likumiem gadījumā, ja kāda valsts vai tās līderis pārkāpj ķīmisko un bioloģisko ieroču aizliegumu, tiek noteikts šīs valsts produkcijas importa aizliegums. Tā kā Ziemeļkoreja jau ir pakļauta smagām ASV un ANO sankcijām, otrdienas lēmums to maz ietekmēs.

ASV izmeklētāji, darbojoties saskaņā ar 1991.gada Ķīmisko un bioloģisko ieroču kontroles un likvidācijas likumu, 22.februārī konstatēja, ka Ziemeļkoreja ir vainojama Kima Čennama slepkavībā un ka tās izdarīšanā lietots VX, sacīja Nauerte.

Jau ziņots, ka ASV prezidents Donalds Tramps novembrī iekļāva Ziemeļkoreju terorismu atbalstošo valstu sarakstā un solīja tai piemērot jaunas sankcijas, par lēmuma iemeslu minot Ziemeļkorejā ieslodzītā amerikāņu studenta Oto Vormbīra nāvi, kā arī Kima Čennama slepkavību.

Kims Čennams pērn 13.februārī nomira pēc tam, kad divas sievietes Kualalumpuras lidostā viņam uz sejas uzzieda nervu indi VX.

Malaizijas varasiestādes uzskata, ka indi slepkavības īstenotājām iedevuši ziemeļkorejieši. Kims Čennams mira aptuveni 20 minūtes pēc uzbrukuma ceļā uz slimnīcu.

Lai gan Malaizija nav tieši apsūdzējusi Ziemeļkoreju šajā slepkavībā, Dienvidkorejas izlūkdienests apgalvoja, ka šis uzbrukums bija daļa no Kima Čenuna plāna nogalināt savu pusbrāli.

Kims Čennams kādu laiku tika uzskatīts par tēva Kima Čenira potenciālo amata mantinieku, tomēr pēc skandāla, kas izraisījās, Kimam Čennamam 2001.gadā mēģinot ar viltotiem dokumentiem ieceļot Japānā, lai tur apmeklētu Disnejlendu, viņš tēva labvēlību zaudēja. Kopš tā laika viņš dzīvoja ārpus valsts, galvenokārt Ķīnai piederošajā Makao.

Pēc Kima Čenira nāves 2011.gada decembrī par Ziemeļkorejas diktatoru kļuva Kims Čenuns.

Kims Čennams bija pazīstams kā reformu aizstāvis. Reiz kādam Japānas laikrakstam viņš sacīja, ka neatbalsta varas mantošanu pa dinastijas līniju.

Kima Čennama lieta ir pirmais tik prominenta ziemeļkorejieša nāves gadījums kopš 2013.gada decembra, kad Ziemeļkorejā ar nāvi tika sodīts diktatora tēvocis Čans Sonthēks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!