Foto: EPA/Scanpix/LETA

Lielbritānija reaģēs "atbilstoši un stingri", ja atklāsies kādas valsts saistība ar bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa saindēšanos, otrdien paziņojis Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons, piebilstot, ka Solsberi incidents ir satraucošs un atsauc atmiņā Kremļa kritiķa Aleksandra Ļitviņenko noindēšanu ar radioaktīvo poloniju 2006. gadā Londonā.

Bijušais Krievijas izlūkdienestu virsnieks Sergejs Skripaļs, kurš Krievijā 2006. gadā tika notiesāts par spiegošanu britu labā un vēlāk apmainīts, Lielbritānijā saindējies ar nezināmas izcelsmes vielu un kritiskā stāvoklī nogādāts slimnīcā Solsberi. Saindējusies ir arī viņa meita.

Džonsons norādīja, ka vēl ir pāragri izdarīt secinājumus, taču, ja tiks gūti pierādījumi par kādas valsts saistību ar šo lietu, Lielbritānijas valdība reaģēs "atbilstoši un stingri".

"Es saku valdībām visā pasaulē, ka neviens mēģinājums atņemt nevainīgu dzīvību uz Lielbritānijas zemes nepaliks nesodīts," paziņoja ārlietu ministrs.

Skripaļs bija viens no 14 spiegiem, kurus Krievija un Vašingtona apmainīja 2010. gadā lielākajā šāda veida apmaiņā kopš Aukstā kara laikiem.

Atvaļinātais Krievijas izlūkdienestu pulkvedis Skripaļs 2006. gadā Krievijā tika notiesāts uz 13 gadiem cietumā par spiegošanu Lielbritānijas labā. Viņš tika notiesāts par Krievijas aģentu identitāšu nodošanu britu izlūkdienesta Mi6 rīcībā.

Skripaļs pēc atbrīvošanas Krievijā pārcēlās uz dzīvi Lielbritānijā.

Maskava šodien, 6. martā, paziņoja, ka ir gatava sadarboties saistībā ar incidentu.

Kā pavēstīja Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, Lielbritānijas varasiestādes šobrīd nav vērsušās pie Krievijas ar lūgumu palīdzēt izmeklēšanā, taču "Maskava ir vienmēr gatava sadarboties". Peskovs incidentu raksturoja kā "traģisku".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!