Foto: AFP/Scanpix/LETA
Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas līderi piekrituši tikties aprīļa beigās, otrdien paziņojis Dienvidkorejas prezidenta Muna Džēina galvenais padomnieks drošības jautājumos Čuns Eujons. Sarunas notiks Phanmundžomas ciematā, Koreju Kopīgajā drošības zonā, atklāja Čuns.

Ziemeļkoreja un Dienvidkoreja arī vienojušās izveidot tiešo telefona līniju starp abu valstu līderiem, lai palīdzētu samazināt militāro spriedzi, sacīja Čuns. Viņš arī paziņoja, ka Ziemeļkoreja izteikusi gatavību apsvērt atteikšanos no kodolieročiem apmaiņā pret drošības garantijām.

Ziemeļkoreja esot paziņojusi, ka tai nav iemesla turēties pie saviem kodolieročiem, ja militārie draudi pret Ziemeļkoreju tiek kliedēti un tiek garantēta drošība tās režīmam. Ja Phenjana to apstiprinās, šī būs pirmā reize, kad Ziemeļkoreja Kima Čenuna vadībā izteikusi gatavību apsvērt apstākļus, kādos tā varētu atteikties no sava kodolarsenāla. Līdz šim šāds solis tika uzskatīts par neapspriežamu.

Jau vēstīts, ka Ziemeļkorejas līderis pirmdien uzņēma desmit cilvēkus lielu Dienvidkorejas pārstāvju delegāciju, kurā ietilpa arī Čuns. Phenjanas oficiālā ziņu aģentūra KCNA pēc tam vēstīja, ka viņiem bijušas vakariņas un "vaļsirdīgas sarunas", kurās panākta "apmierinoša" vienošanās. Tā bija pirmā reize, kad Kims ticies ar augsta ranga amatpersonām no Dienvidkorejas, kopš viņš 2011. gadā kļuva par Ziemeļkorejas līderi.

Vizīte ir atbildes solis Ziemeļkorejas līdera māsas vizītei Dienvidkorejā olimpisko spēļu laikā, kad Kims Čenuns ar viņas starpniecību uzaicināja Dienvidkorejas prezidentu Munu Džēinu apmeklēt Phenjanu.

Ja Kima un Muna tikšanā aprīlī tiešām notiks, tā būs trešā abu valstu līderu tikšanās kopš Korejas kara, kas ilga no 1950. gada līdz 1953. gadam. Iepriekšējās tikšanās notika 2000. gadā un 2007. gadā, kad Ziemeļkorejā pie varas atradās Kims Čenirs, bet Dienvidkorejā prezidenta amatu ieņēma attiecīgi Kims Tedžuns un Ļo Muhjuns.

Čuns sacīja, ka pirms tikšanās Phanmundžomā abu valstu līderi arī pirmo reizi izmantos jauno telefona līniju, lai aprunātos viens ar otru.

Ziemeļkoreja arī esot apsolījusi, ka uz dialoga laiku iesaldēs savu kodolieroču un raķešu izmēģinājumu programmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!