Foto: TASS/Scanpix/LETA

Krievijas oligarhs Oļegs Deripaska nopircis Kipras pilsonību, izmantojot pretrunīgi vērtēto shēmu, kas ļauj bagātiem trešo valstu pilsoņiem iegūt netraucētas ieceļošanas tiesības Eiropas Savienībā (ES), vēsta laikraksts "The Guardian".

Alumīnija industrijas magnāts Deripaska, kas ir saistīts ar ASV prezidenta Donalda Trampa bēdīgi slaveno bijušo kampaņas vadītāju Polu Manafortu, ir starp tiem vairākiem simtiem bagātnieku, kas pieteikušies Kipras pilsonības iegūšanai, un viņa pieteikums apstiprināts pagājušajā gadā.

Šīs ziņas atkal uzjundījušas satraukumu par šādu praksi, jo pilsonības tirgošanas shēma cita starpā ES pases ļauj iegūt arī ar Kremli saistītajiem krievu oligarhiem.

To personu sarakstā, kas pēdējo četru gadu laikā nopirkuši Kipras pilsonību, ir liels skaits Krievijas un Ukrainas elites pārstāvju.

Kipra savu pilsonību piedāvājusi arī Viktoram Vekselbergam, valsts lielākās bankas galvenajam akciju turētājam, liecina dokumenti, taču viņš, šķiet, no tās atteicies, jo baņķiera pārstāvis apgalvo, ka viņam esot tikai Krievijas pilsonība.

Gan Deripaskas, gan Vekselberga vārdi atrodami ASV Finanšu ministrijas janvārī publiskotajā ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu saistīto oligarhu sarakstā.

Deripaskas vārds atklātībā nonāca šonedēļ, kad kāds parlamenta klerks atstāja žurnālistiem atvēlētajās telpās Iekšlietu ministrija dokumentu, kurā sniegta informācija par investoriem, kas izmantojuši pilsonības tirgošanas shēmu.

Nopludinātie dokumenti liecina, ka Kipras "zelta vīzu" shēma Nikosijai ir lekns ienākumu avots, kas ienesis vismaz 4,8 miljardus eiro.

Kipras pilsonība kopš 2008. gada piešķirta 1685 "ārvalstu investoriem", no kuriem daudzi ir bijušās PSRS valstu, Ķīnas, Irānas un Saūda Arābijas pilsoņi. Pilsonība iztirgota arī 1651 viņu ģimenes loceklim.

Kipras pilsonības iegūšana bagātiem ārvalstniekiem īpaši atvieglota tika 2016. gada septembrī.

Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Ana Gomesa no Portugāles, kas pārstāv sociālistus, pilsonības un uzturēšanās atļauju tirgošanas shēmas nosaukusi par "absolūti perversām, amorālām un arvien satraucošākām".

Eiropas Komisija (EK) pagājušajā gadā uzsākusi šo shēmu pārbaudi, un tās rezultāti sagaidāmi šogad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!