Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien nācis klajā ar paziņojumu, ka Krievija ir izmēģinājusi jauna tipa kodolieroci, kas esot "ideāls" un "faktiski neievainojams".

Putins, kuram pēc 17 dienām tiek prognozēta uzvara prezidenta vēlēšanās, ceturtdien Maskavā uzstājas ar ikgadēju uzrunu Federālajai sapulcei. Šogad runā ievērojama uzmanība pievērsta Krievijas militārās varenības slavināšanai.

Savas uzrunas laikā Putins norādīja, ka Sīrijas operācija ir parādījusi Krievijas militārās spējas un atklāja, ka Krievija ir ieguvusi "jaunākos augsti tehnoloģiskos ieročus".

Putins apgalvoja, ka Krievijas starpkontinentālo raķešu kompleksi aprīkoti ar pretraķešu aizsardzības sistēmu pārvarēšanas sistēmām, tāpēc nekādas pretraķešu sistēmas Krievijai pilnībā netraucējot.

Runas laikā prezidents rādīja video, prezentējot jauna veida raķeti un zemūdens dronu. Jaunā tipa ierocis tiekot darbināts ar kodolenerģijas iekārtu, kas ļauj raķetei neierobežoti ilgi manevrēt atmosfērā.

"Tas būs faktiski neievainojams. Ātrums būs virsskaņas. Tas būs kā meteorīts," apgalvoja Putins. J Jaunā raķete nodēvēta par "Avangard".

Runājot par jaunu zemūdens dronu, Putins uzsvēra, ka tas ātrumā pārspēj zemūdenes un torpēdas. "Tā ir fantastika," teica Putins. Kremļa saimnieks arī atzīmē, ka šādu ieroču nav nevienai citai valstij.

Jaunā tipa bruņojums tikšot ražots sērijveidā, sola Putins, lai gan video demonstrācijās bija redzama datorgrafika.

Runas laikā Putins arī atklāja, ka rit darbs pie lāzera ieroča izstrādes un par jaunu aviācijas raķešu kompleksu "Kinžal". Tāpat Putins demonstrēja video par raķeti "Sarmat" (NATO pazīstama kā "Satan"), ko zāle sveica ar aplausiem.

Nabadzības apkarošana un citas tēmas

Pirms ķeršanās pie ieroču tēmas un Krievijas militārās varenības slavināšanas Putins runā pieskārās arī citiem jautājumiem.

Runas pirmajā daļā viņš solīja nākamo sešu gadu laikā uz pusi samazināt nabadzību, palielināt mūža ilgumu un veicināt nodarbinātību. Dzīves ilguma ziņā Putins Krieviju vēlas redzēt tādā līmenī kā Japānā un Francijā.

Pilsoņu labklājības nodrošināšanu Putins nosauca par Krievijas prioritāti.

Runājot par aizsardzību, Kremļa saimnieks norādīja, ka Krievijas militārā varenība ir miera nodrošināšanai pasaulē, taču kodoluzbrukuma gadījumā Krievija dotu tūlītēju atbildi.

Putins arī solīja, ka tilts uz Krievijas nelegāli okupēto Ukrainas Krimas pussalu tiks atklāts tuvāko pāris mēnešu laikā.

Prezidents arī apliecināja, ka vairāk tiks darīts ceļu savešanai kārtībā un satiksmes negadījumu mazināšanā. Viņš atzina, ka skolotājiem būtu jāsaņem lielākas algas un būtu nepieciešama labāka medicīnisko pakalpojumu pieejamība attālos reģionos.

Lauku iedzīvotājiem visā valstī no "Tālajiem Austrumiem līdz Sibīrijas ziemeļiem" Putins solīja nodrošināt piekļuvi internetam.

Kā svarīgu attīstības punktu Krievijas prezidents minēja digitālo attīstību. Krievijai viņaprāt ir jākļūst par vienu no pasaules galvenajiem datu uzglabāšanas un apstrādes centriem.

Putins aicināja vairāk attīstīt robotus un mākslīgo intelektu.

Putins par savu kandidēšanu nākamajam prezidentūras termiņam paziņoja 6. decembrī. Vēl pirms Putina paziņošanas par kandidēšanu Krievijā bija novērojama intensīvāka ilgus gadus valdījušā līdera slavināšana.

Piemēram, Krievijas Valsts domes deputāte kopā ar kadetiem iedziedāja dziesmu, kurā bērni apliecina gatavību iet "pēdējā kaujā" par Putinu.

Savukārt slavenais hokejists Aleksandrs Ovečkins novembra sākumā paziņoja, ka veido "Putina komandu" viņa atbalstam, bet Čečenijas prezidents Ramzans Kadirovs izsludināja dzejoļu konkursu par Putinu ar "iPhone X" viedtālruni balvu fondā.

Saskaņā ar oficiālo statistiku Putinu atbalsta virs 80% iedzīvotāju un viņš ir ilgāk pie varas esošais līderis Krievijā kopš tirāna Josifa Staļina laikiem.

Eksperti spriež, ka Kremlī izveidotā varas sistēma nemaz nevarētu funkcionēt bez viņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!