Foto: Kadrs no video

Līdz Krievijas prezidenta vēlēšanām ir atlicis nedaudz vairāk par divām nedēļām. Lai gan ekspertiem un novērotājiem nav šaubu par jau 18 gadus pie varas esošā Vladimira Putina atkārtotu palikšanu amatā, teorētiski Putinam ir septiņi konkurenti uz vietu Kremlī.

Trešdien Krievijas valsts TV kanālā "Rossija 1" pie pazīstamā Kremļa propagandista Vladimira Solovjova notika prezidenta amata kandidātu diskusija, kurā gan nepiedalījās galvenais kandidāts Putins. Jāatzīmē, ka Putins vēl nav piedalījies nevienās publiskās priekšvēlēšanu debatēs un pat nepiedalījās savas kandidatūras izvirzīšanas sapulcē.

Debatēs pie Solovjova piedalījās kandidāti Sergejs Baburins, Pāvels Grudiņins, Vladimirs Žirinovskis, Ksenija Sobčaka, Maksims Suraikins, Boriss Titovs un Grigorijs Javlinskis.

Diskusijas karstumā ar savu straujo uzvedību pazīstamais ultranacionālists Žirinovskis Sobčaku nodēvē par "muļķi" un aicina "aizvākties". Vārdu apmaiņai starp kandidātiem turpinoties, Sobčaka Žirinovski aplej ar ūdeni no glāzes, pēc kā Žirinovskis viņu nosauc par "idioti" un aicina izvest no studijas.

Krievijas notikumu vērotāji un kritiķi jau sen atzīst, ka citi prezidenta amata kandidāti ir tikai dekorācijas, lai Putina apstiprināšana amatā izskatītos pēc īstām vēlēšanām – neviens no tiem reālus draudus Putinam neradot.

Šī gada vēlēšanu galvenais jaunums ir, ka tradicionālo kandidātu rindas papildinājusi TV šovu zvaigzne un žurnāliste Ksenija Sobčaka, kura vēlēšanās pārstāv opozīciju. Spēcīgākajam opozīcijas politiķim un varas korupcijas atmaskotājam Aleksejam Navaļnijam dalība vēlēšanās gan ir liegta.

Kā norādījuši vērotāji un pats Navaļnijs, Kremļa galvenās bažas ir panākt pietiekami lielu vēlētāju aktivitāti, kas Krievijā gadu no gada kļūst zemāka, lai Putina pārvēlēšana izskatītos pēc pārliecinošas tautas gribas.

Šajā kontekstā daļa novērotāju Ksenijas Sobčakas pielaišanā vēlēšanām saskata Kremļa plānu vairot iedzīvotāju interesi par vēlēšanām un reizē parādīt, ka arī opozīcijai tiek dota iespēja.

Pēc Solovjova šova ar Sobčakas piedalīšanos Navaļnijs tviterī ierakstījis, ka visi Prezidenta administrācijas "kandidātiem" dotie uzdevumi tiek "precīzi izpildīti". "Skatoties uz ko tādu, vidējais vēlētājs vienkārši ir spiests teikt: lai iet ieskrieties tie klauni, labāk par Putinu," komentē opozicionārs.

Pilns kandidātu diskusijas video:

Putins par savu kandidēšanu paziņoja 6. decembrī. Vēl pirms Putina paziņošanas par kandidēšanu Krievijā bija novērojama intensīvāka ilgus gadus valdījušā līdera slavināšana.

Piemēram, Krievijas Valsts domes deputāte kopā ar kadetiem iedziedāja dziesmu, kurā bērni apliecina gatavību iet "pēdējā kaujā" par Putinu.

Savukārt slavenais hokejists Aleksandrs Ovečkins novembra sākumā paziņoja, ka veido "Putina komandu" viņa atbalstam, bet Čečenijas prezidents Ramzans Kadirovs izsludināja dzejoļu konkursu par Putinu ar "iPhone X" viedtālruni balvu fondā.

Saskaņā ar oficiālo statistiku Putinu atbalsta virs 80% iedzīvotāju un viņš ir ilgāk pie varas esošais līderis Krievijā kopš tirāna Josifa Staļina laikiem.

Eksperti spriež, ka Kremlī izveidotā varas sistēma nemaz nevarētu funkcionēt bez viņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!