Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Zinātniekiem laboratorijā mākslīgi radot apstākļus, kādi ir uz Saturna sestā lielākā mēness Encelāda, noskaidrots, ka šādos apstākļos dzīvība ir iespējama, raksta "Vice".

Encelāds bijis zinātnieku uzmanības centrā jau ilgus gadus. Pirmoreiz par dzīvības iespējamību uz salīdzinoši nelielā debesu ķermeņa runas sākās pēc tam, kad NASA satelīts "Cassini" palīdzēja atklāt, ka no mēness krāteriem izplūst ūdens garaiņi.

Mēness virsmu klāj sālsūdens okeāns, ko savukārt pilnībā pārklājusi bieza ledus sega. Un tajā, kā atklājies, ir hidrotermālās izplūdes kanāli, kādi esot nepieciešami, lai uz planētas varētu eksistēt dzīvība. Patlaban Austrijas zinātnieki laboratorijā šo jau agrāk pieņemto hipotēzi apstiprinājuši, radot apstākļus, kas ir maksimāli pietuvināti tiem, kādi varētu būt izplūdes kanālos.

Šajos mākslīgajos apstākļos nomitinātas arhebaktērijas, kas uz mūsu planētas spēj izdzīvot naftas urbumos, karstos geizeros un dziļākajās jūras dzīlēs. Šie organismi pārtiek no oglekļa dioksīda un izdala metānu. Zinātnieki pieļauj, ka Encelāda tuvumā konstatētais metāns varētu būt no šādiem mikroorganismiem.

"Šādos apstākļos dzīvība var eksistēt," Vīnes Universitātes pētnieks un konkrētā projekta vadītājs Simons Ritmans norādījis žurnālam "Atlantic". Zinātnieki eksperimentā arhebaktērijas pakļāvuši pat vēl lielākam spiedienam un vēl lielākam dažādu ķimikāliju maisījumam, kāds varētu atrasties uz Saturna pavadoņa, un vairākas baktērijas izdzīvojušas pat šajos apstākļos.

Tomēr teorētiska dzīvības eksistence vēl nenozīmē, kā tā tur ir arī realitātē, un NASA vēlas savu hipotēzi pārbaudīt. "Cassini", kas pēc veiksmīgas septiņus gadus ilgas izpētes apzināti tika ietriekts Saturnā, nebija aprīkots ar instrumentiem, lai spētu konstatēt dzīvību uz mēness, pat ja tāda tur eksistētu. Tomēr "Cassini" projekta vadītāja vietnieks Skots Eddžingtons jau 2017. gadā pieļāva, ka nākotnē jāstrādā pie kuģa, kas var nolaisties uz Encelāda, iegūt ledus un gāzu paraugus un pārbaudīt to sastāvu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!