Foto: AP/Scanpix

Čečenijas līderis Ramzans Kadirovs, kuram saistībā ar tā dēvēto Magņitska lietu aizliegts ieceļot Latvijā, paziņojis, ka Baltijas valsts parlamenta lēmums ir solis ceļā uz Rietumiem, un tā vietā aicina visus Latvijas pilsoņus apmeklēt Čečeniju, ziņo TASS.


"Ja Latvija paziņo par sankcijām, mums patīk tradīcijās un vērtībās izglītoti cilvēki un aicinām visus latviešus apmeklēt Čečeniju," rakstījis Čečenijas līderis. "Es zinu, ka Saeima pieņēma lēmumu par sankcijām nevis Latvijas tautas interesēs, bet gan lai izdabātu "Zilonim". Ko tad vēl "Mopsim" darīt?" rakstījis Kadirovs, atsaucoties uz Krievijas dzejnieka Ivana Krilova fabulu.

Čečenijas līderis jokojis, ka apmeklēt Latviju bijis viņa mūža sapnis: "Dienu un nakti, darbā un mājās sapņoju par Rīgu. Tikai tad, kad man izdevies izbrīvēt divas vai trīs dienas, Latvijas Saeima paziņo, ka man ir uzlikts aizliegums. Esmu tik vīlies, ka pat nevaru mierīgi nosēdēt."
Februārī Latvijas parlaments apstiprināja tiesību aktus, kas līdzinās ASV Magņitska likumam. Tas tika parakstīts 2012. gada novembrī. Tiesību akti tika nosaukti revidenta Sergeja Magnitska vārdā. Magņitskis strādāja Lielbritānijas investīciju fondā "Hermitage Capital Management" un tika arestēts. Magņitskis tika apsūdzēts par nelikumīgas izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

Izmeklēšanas laikā Magņitskis apsūdzēja vairākas Krievijas amatpersonas korupcijā. 2009. gada novembrī viņš nomira pirmstiesas ieslodzījuma centrā Maskavā. "Hermitage Capital" pārstāvji apgalvoja, ka viņam liegta būtiska medicīniskā aprūpe, kas novedusi pie personas nāves.

Jau ziņots, ka personu vidū, kurām ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) noteicis liegumu ieceļot Latvijā saistībā ar Magņitska lietu, atrodams arī Krievijas sastāvā esošās Čečenijas vadītājs Ramzans Kadirovs.

Rinkēvičs sociālajā tīklā "Twitter" iepriekš ievietoja paziņojumu, kurā norādīja, ka noteicis liegumu ieceļot Latvijā 49 personām, pamatojot liegumu ar šā gada 8. februārī pieņemto Saeimas lēmumu "Par aicinājumu noteikt sankcijas Sergeja Magņitska lietā iesaistītajām personām", kā arī ministru prezidenta 22. februāra rezolūciju un Imigrācijas likuma 61. panta 2. daļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!