Foto: AFP/Scanpix/LETA

Vācijas kanclere Angela Merkele ir nolēmusi iecelt veselības ministra amatā savas partijas biedru, kurš asi kritizējis viņas politiku, lai apslāpētu augošu neapmierinātību partijas labējā spārnā, ziņoja Vācijas mediji.

Ir gaidāms, ka Merkele svētdien nominēs veselības ministra amatam 37 gadus veco Jensu Špānu no Kristīgo demokrātu savienības (CDU), ziņoja laikraksti "Bild" un "Sueddeutsche Zeitung" un ziņu aģentūra DPA.

Merkele ir saskārusies ar kritiku savas partijas CDU ietvaros pēc septembrī notikušajām parlamenta apakšpalātas Bundestāga vēlēšanām, kuru rezultāts radīja grūtības izveidot valdošo koalīciju, kas ļautu viņai palikt kanclera amatā uz ceturto termiņu.

Špāns ir bijis šīs kritikas avangardā, kritizējot Merkeles centrisko politiku, sevišķi imigrācijas jautājumā, un propagandējot krasu pavērsienu uz konservatīvismu.

Tas notiek apstākļos, kad Vācijas lielās partijas izjūt politisku spiedienu no labēji populistiskās partijas "Alternatīva Vācijai" (AfD) puses. AfD guva panākumus vēlēšanās ar savu vēršanos pret plašo imigrantu pieplūdumu, kura kulminācija bija 2015.gadā.

Špāna potenciālā iekļaušana Merkeles kabineta sastāvā var mazināt CDU iekšējo dumpīgumu pirms šīs partijas kongresa, kas paredzēts pirmdien.

Merkeles partijai nācās atteikties no svarīgiem valdības amatiem, tai skaitā finanšu un ārlietu ministru amatiem, lai pārliecinātu Sociāldemokrātisko partiju (SPD) atkal iesaistīties valdošajā koalīcijā.

Vienošanās par valdošo koalīciju vēl jāapstiprina SPD biedru balsojumā, kura rezultātu paredzēts paziņot 4. martā.

Ja SPD biedri pateiks "nē" šajā pasta un interneta balsojumā, tad nespēja izveidot valdošo koalīciju var novest līdz pirmstermiņa vēlēšanām, kas Merkelei draudētu ar kanclera amata zaudēšanu.

CDU balsojums par koalīciju ar SPD ir paredzēts kongresā pirmdien, bet iekšējās kritikas apslāpēšana partijā ar gaidāmo Špāna iecelšanu par ministru var nozīmēt to, ka šis balsojums būs tikai formalitāte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!