Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pēc nule kā pieņemtās ANO Drošības padomes rezolūcijas, kurā Sīrijā pieprasīta pamiera ievērošana "bez vilcināšanās", mazinājusies vardarbība nemiernieku kontrolētajā Austrumgutas anklāvā, Damaskas pievārtē, svētdien pavēstīja Lielbritānijā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR).

"Austrumgutā bija klusākā nakts nedēļas laikā," sacīja SOHR vadītājs Rami Abderrahmans.

Klusumu pārtraukusi vien valdības spēku veiktā bombardēšana atsevišķos reģiona apvidos, viņš piebilda.

Pienākušas ziņas arī par sadursmēm dažās Austrumgutas priekšpilsētās starp valdības spēku un nemiernieku karotājiem.

"Salīdzinot ar eskalāciju aizvadītās nedēļas laikā, vardarbība ir ierobežota," ziņu aģentūrai DPA sacīja Abderrahmans. "Kopš tika izdota [ANO] rezolūcija, nav reģistrēts neviens nāves gadījums mierīgo iedzīvotāju vidū".

ANO Drošības padome sestdien vienprātīgi pieprasīja 30 dienu pamieru Sīrijā.

Drošības padome pieņēma rezolūciju, kas aicina "bez vilcināšanās" noteikt pamieru, kurš ļautu veikt humānās palīdzības piegādes un ievainoto un slimo evakuācijas.

Kā iepriekš ziņoja SOHR, bombardēšanas kampaņā, ko Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīms 18. decembrī sāka pret nemiernieku ieņemto Austrumgutas anklāvu, nogalināti 513 civiliedzīvotāji, tai skaitā vismaz 127 bērni.

Pamiers neattieksies uz operācijām pret grupējumu "Daesh" ("Islāma valsts") un pret teroristu tīklu "Al Qaeda", kā arī pret "indivīdiem, grupējumiem, uzņēmumiem un juridiskām personām", kas saistīti ar šiem teroristu grupējumiem.

Tas ļaus Sīrijas valdībai turpināt ofensīvu Idlibas provincē pret džihādistiem, kas saistīti ar "Al Qaeda". Idlibas province ir pēdējā province ārpus Sīrijas režīma kontroles.

Kaut arī rezolūcija attiecas uz visu Sīrijas teritoriju, nav skaidrs, vai pamiers tiks ievērots kurdu kontrolētajā Afrīnas reģionā, kas jau mēnesi pakļauts Turcijas armijas un tās sabiedroto Sīrijas nemiernieku uzbrukumam.

Turcijas Ārlietu ministrija pauda gandarījumu par ANO Drošības padomes rezolūcijas pieņemšanu, tomēr norādīja, ka Turcija turpinās cīnīties pret "teroristu organizācijām", kas apdraud Sīrijas teritoriālo integritāti.

Afrīnas reģionu Sīrijas ziemeļrietumos kontrolē kurdu Tautas aizsardzības vienības (YPG).

Ankara uzskata YPG par teroristiem un Turcijas kurdu bruņoto separātistu grupējuma Kurdistānas Strādnieku partijas (PKK) atzaru, savukārt ASV atzinušas YPG par efektīvāko spēku sauszemes operācijās pret džihādistu grupējumu "Daesh" Sīrijā.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!