Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps un Austrālijas premjerministrs Malkolms Tērnbuls, piektdien tiekoties Baltajā namā, slavēja viens otru par pieeju imigrācijas un nodokļu jautājumiem.

Attiecības starp abiem politiķiem pirms gada sākās saspīlētā gaisotnē, tomēr tas vairs nebija redzams piektdien, kad viņi gatavojās atbildēt uz žurnālistu jautājumiem Baltā nama Austrumu istabā pēc visu pēcpusdienu notikušām sarunām.

Tramps apsveica Tērnbulu ar viņa "imigrācijas reformām un Austrālijas uzticību uz nopelniem bāzētai imigrācijai".

"Vai mani draugi no Kongresa klausās? Uz nopelniem bāzētai," sacīja Tramps.

Tramps ir mēģinājis panākt izmaiņas ASV imigrācijas sistēmā, lai tā vairāk fokusētos uz nopelniem un prasmēm, ko imigranti varētu ieguldīt ASV, bet mazāk fokusētos uz ģimeņu saitēm. Ar Trampa prasībām imigrācijas lietās ir neapmierināti daļa kongresmeņu, sevišķi no Demokrātu partijas.

"Arī mēs gribam uz nopelniem bāzētu imigrāciju," sacīja Tramps, piebilstot, ka šāda sistēma "tiešām aizsargā Austrālijas un tās tautas intereses".

"Tas ir ceļš, pa kuru jāiet. Un jūs esat bijuši ļoti veiksmīgi šajā ziņā," turpināja Tramps. "Mēs šeit ļoti smagi strādājam, lai izdarītu to pašu. Šai ziņā mēs, cerams, iesim jūsu pēdās."

Kad pienāca Tērnbula kārta runāt, viņš izteica Trampam komplimentus par lēmumu samazināt nodokļus un nosauca to par "vienu no spēcīgākajiem argumentiem", ko viņš izmanto, lai pārliecinātu Austrālijas likumdevējus samazināt nodokļus uzņēmējiem.

Tramps decembrī parakstīja 1,5 triljonu dolāru vērtu nodokļu reformas likumu, ievērojami samazinot nodokļus firmām un turīgajiem amerikāņiem, bet piešķirot pieticīgākas nodokļu atlaides vidusšķiras cilvēkiem. Tramps un viņa ekonomikas padomnieki uzstāj, ka strādājošie gūs labumu no uzņēmumu nodokļa samazināšanas no 35% līdz 21%, jo tas novedīs pie lielākām investīcijām ASV un šajās firmās, kā arī pie lielāka skaita labi apmaksātu darbavietu radīšanas.

Tērnbuls, kuru pavadīja lielākā Austrālijas politiķu un uzņēmēju delegācija, kas jebkad apmeklējusi ASV, sacīja, ka viņš ar Trampu pavadīja daudz laika, runājot par darbavietām.

"Kad samazina firmu nodokļus, lielāko daļu labuma gūst strādājošie. Tas nodrošina vairāk investīciju, un, kad ir vairāk investīciju, tad ir arī vairāk darbavietu," teica Tērnbuls.

Tramps atklāja preses konferenci ar paziņojumu, ka vēl neuzbūvēts ASV karakuģis tiks nosaukts Austrālijas galvaspilsētas Kanberas vārdā par "Canberra", godinot Austrālijas kreiseri, kas tika zaudēts Otrā pasaules kara kaujās ASV karaflotes pusē.

Tramps sacīja, ka šis kuģis simbolizēs "nezūdošo draudzību" starp ASV un Austrāliju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!