Foto: DELFI

Krievijas troļļu fermas un privātās militārās kompānijas "Vagner" pārraugs Jevgeņijs Prigožins uzturējis ciešus kontaktus ar Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu un Kremli pirms viņa algotņi uzbruka ASV atbalstītajiem spēkiem, ziņo "Washington Post".

Prigožins, kurš pazīstams kā Putina pavārs, un tiek apsūdzēts slēptu militāru operāciju īstenošanā Ukrainā un Sīrijā, Sīrijas valdībai nosūtījis e-pastu, paziņojot, ka ieguvis atļauju no vārdā neminama Krievijas ministra īstenot strauju un spēcīgu reidu.

ASV pretizlūkošanas dienesti esot "gandrīz pilnībā droši", ka Prigožins kontrolē krievu algotņus, kas karo al Asada pusē, norāda "Vice". Savukārt kāda Baltā nama amatpersona atklājusi "Washington Post", ka incidents ir satraucošs, bet iepriekš kāda Krievijas amatpersona norādījusi "Kommersant", ka uzbrukums bijis amatieriski bīstams.

Kremlis līdz šim noliedzis jebkādu saistību ar notikušo, taču Prigožina iesaiste atklāj, ka Kremlim par notikušo vajadzējis zināt. "Ja Prigožins to dara, tātad Putins to atbalsta," "Vice" skaidro bijušais CIP Krievijas grupas bijušais vadītāja vietnieks Džons Sipers.

Savukārt īpašais izmeklētājs Roberts Millers šonedēļ atklāja, ka Prigožins vadīja un apmaksāja ilgtermiņa Krievijas informācijas karu ASV 2016. gada priekšvēlēšanu laikā.

Jau ziņots, ka 7. februārī 300 līdz 500 karavīri pārgāja Eifratu un uzbruka ASV un to sabiedroto "Sīrijas Demokrātisko spēku" bāzei pie stratēģiski nozīmīga naftas un dabasgāzes lauka. Amerikāņi atbildēja, izmantojot kara lidmašīnas "AC-130", iznīcinātājus un "Apache" helikopterus, trīs stundu laikā nogalinot vismaz 100 uzbrucēju un vairākus simtus ievainojot.

Krievija sākotnēji noliedza, ka būtu jebkā iesaistīta notikušajā, apgalvojot, ka šajā vietā atradusies valdību atbalstoša pretizlūkošanas un novērošanas vienība. Vēlāk gan Krievija atzina, ka uzbrukumā nogalināti un ievainoti vairāki desmiti krievu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!