Foto: Google Maps

PSRS Iekšlietu tautas komisariāta (NKVD) darbiniekiem veltītais piemineklis pie Marijampoles, Lietuvas dienvidrietumos, būtu jāaizvāc, paziņojusi Marijampoles mēre Irēna Lunskiene.

Viņasprāt, lēmums par pieminekļa nākotni būtu jāpieņem vēl pirms pašvaldības domes sanāksmes pirmdien. "Ja mēs aizvācam Ļeņina un Staļina pieminekļus, mums laikam nevajadzētu paturēt arī šādus pieminekļus. Lai viņi dus mierā, viņu piemiņa var tikt godāta citos veidos, ja nepieciešams," intervijā aģentūrai BNS sacīja Lunskiene.

Viņa atzina, ka par šī pieminekļa esamību Grībines ciematā, piecus kilometrus no Marijampoles, uzzinājusi tikai šonedēļ, kad policija paziņojusi, ka piemineklis ticis apķēpāts ar padomju un nacistu simboliem.

Kāda vietējā amatpersona BNS sacīja, ka totalitārā okupācijas režīma skulptūru muzejs "Grūto Parkas" piekritis pieņemt apķēpāto pieminekli. Lunskiene apstiprināja, ka šāds risinājums tiks apsvērts. Viņa atklāja, ka interesi par pieminekli izrādījušas arī amatpersonas no Krievijas vēstniecības Lietuvā.

1946.gada 4.jūnijā Grībinē nacionālās pretošanās kustības dalībnieki uzbrukumā no slēpņa nogalināja vairāk nekā 20 okupācijas režīma represīvo iestāžu un vietējo kolaboracionistu kaujiniekus. Kaujā krita arī vairāki nacionālie partizāni, stāsta vēsturnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!