Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps, reaģējot uz apšaudi ar cilvēku upuriem skolā Floridas štatā, otrdien pauda atbalstu iecerei aizliegt šaušanas paātrināšanas ierīces, ar kurām ir iespējams pusautomātisku ieroci praktiski pārvērst par automātisku ieroci.

Tramps arī paziņoja, ka skolu drošība ir starp viņa administrācijas "galvenajām prioritātēm" un viņš rīkos sanāksmes par šo tematu, šonedēļ un nākamnedēļ tiekoties ar visu 50 ASV štatu gubernatoriem.

Aicinājumi aizliegt šaušanas paātrināšanas ierīces ir kļuvuši skaļāki kopš pērnā gada oktobrī Lasvegasā sarīkotās apšaudes, kurā nogalināti 58 cilvēki. Lasvegasas šāvējs Stīvens Padoks bija piemērojis šīs ierīces vairākiem no saviem šaujamieročiem.

Lai gan šādas ierīces nebija izmantotas pagājušonedēļ notikušajā apšaudē Floridas skolā, kurā nošauti 17 cilvēki, tām ir pievērsta pastiprināta uzmanība tāpēc, ka šo ierīču aizliegšanai piekrīt demokrāti, daļa republikāņu un šaujamieroču lobijs Nacionālā šaujamieroču asociācija (NRA).

Tramps, kurš savas vēlēšanu kampaņas laikā bija saņēmis spēcīgu atbalstu no NRA, otrdien sacīja, ka ir parakstījis memorandu, "norādot ģenerālprokuroram ierosināt noteikumus par visu ierīču aizliegšanu, kuras pārvērš legālus ieročus par ložmetējiem".

Prezidents teica, ka viņš paredz šo noteikumu galīgu izstrādāšanu "ļoti drīz".

Tramps arī sacīja, ka viņš šonedēļ tiksies ar skolēniem, vietējiem līderiem un likuma sargiem, lai izstrādātu "konkrētus soļus" skolu, skolēnu un vietējo iedzīvotāju drošībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!