Foto: Reuters/Scanpix

Sīrijas režīmu atbalstošu spēku kolonna otrdienas pēcpusdienā pēc ilgstošām ilgušām diskusijām tomēr iegāja kurdu kontrolētajā Sīrijas ziemeļrietumu Afrīnas reģionā, pret kuru jau mēnesi – kopš 20. janvāra – Turcija īsteno militāru kampaņu ar mērķi izsvēpēt kurdu politisko pašpārvaldi, liecina internetā publiskoti video.

The moment when #Syrian militias entered #Afrin while ago. pic.twitter.com/N3GFv0mhld
— Barzan Sadiq (@BarzanSadiq) February 20, 2018

Lai gan informāciju apstiprinājuši Sīrijas režīmam lojālā Libānas "Hezbollah" grupējuma mediji, pagaidām nav informācijas, cik daudz kaujinieku ieradušies Afrīnā un kur tie tiks dislocēti.

Iepriekš Sīrijas valdība aicināja kurdus nodot reģiona pārvaldi režīma pārziņā, apmaiņā solot militāro aizsardzību. Kad kurdi atteicās izsenis kurdu apdzīvoto reģionu nodot režīmam, kas iepriekšējās desmitgadēs vairākkārt vērsies pret kurdu tautu, reģionu pameta arī Sīriju balstošie Krievijas spēki, kas tur veidoja buferzonu pret turku spēkiem.

Lai gan BBC norāda, ka Sīrijas sabiedroto ierašanās Afrīnā palielina to sadursmju iespēju ar Turciju, faktiski jau līdz šim Sīriju atbalstošie spēki regulāri iesaistījušies sadursmēs ar Turcijas tieši atbalstītajiem opozīcijas grupējumiem, turklāt janvāra sākumā no tiem pārņēma lielas platības uz dienvidiem no Alepo pilsētas. Savukārt pirms gada Bābas pievārtē izcēlās tiešas sadursmes starp Sīrijas spēkiem un Turcijas atbalstītajām opozīcijas vienībām.

Sīrija Turcijas iebrukumu Afrīnā iepriekš nodēvējusi par rupju uzbrukumu tās suverenitātei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!