Foto: AP/Scanpix/LETA
Ķīnas Tautas Atbrīvošanas armijas Gaisa spēki to rīcībā esošos jaunos piektās paaudzes iznīcinātājus "Chengdu J-20" oficiāli ieskaitījuši operacionālajos līdzekļos, kas nozīmē, ka šis lidaparāta modelis pilntiesīgi nodots armijas rīcībā.

"J-20" piešķirti kaujas eskadrām un ir gatavi "aizsargāt Ķīnas suverenitāti, drošību un teritoriālo integritāti," paziņojis Gaisa spēku pārstāvis Šens Džinke. Portāls "Popular Science" norāda, ka oficiālā statusa nomaiņas paziņošana armijas interneta vietnes angļu valodas sadaļā norāda uz vēlmi starptautiski informēt par Ķīnas armijas modernizācijas progresu.

"J-20" ir piektās paaudzes smagais divu dzinēju radariem "neredzamais" iznīcinātājs ar īpašu stabilitāti uzlabojošu spārnu dizainu, modernu radaru un trim iekšējiem nodalījumiem gaiss-gaiss tipa raķetēm vai aviācijas bumbām. "J-20" ātruma, manevrētspējas, nolidojamā attāluma un "neredzamības" ziņā līdzinoties amerikāņu "F-22 Raptor" un krievu "Su-57" iznīcinātājiem. Ieroču nodalījumi un lielais izmērs liek domāt, ka "J-20" paredzēts arī pārtveršanas misijām un īpaši tālu misiju īstenošanai.

Pirmo izmēģinājuma lidojumu ķīniešu piektās paaudzes iznīcinātājs piedzīvoja 2011. gadā, bet Gaisa spēki pirmos izmēģinājuma eksemplārus saņēma 2016. gada nogalē.

Medijs norāda, ka turpmākajos gados iecerēti papildu uzlabojumi - ap 2021. gadu plānots tos aprīkot ar "WS-15" dzinējiem, kas būšot daudz jaudīgāki par šobrīd izmantotajiem krievu "AL-31FN" dzinējiem. Plānots, ka ar tiem samazināsies degvielas patēriņš un palielināsies manevrētspēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!