Foto: AFP/Scanpix/LETA

Turcija un ASV izveidos darba grupas, lai atrisinātu nopietnās domstarpības, kas radušās abu valstu starpā, piektdien ar ASV valsts sekretāru Reksu Tilersonu kopīgā preses konferencē paziņoja Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušoglu.

"Mēs esam panākuši saprašanos par mūsu attiecību normalizēšanu. Protams, ir jāsper zināmi soļi. Abām pusēm ir kas tāds, ko tās sagaida," Ankarā sacīja Čavušoglu.

"Mēs mūsu attiecībās zināmā mērā atrodamies krīzes punkta," norādīja Tilersons, piebilstot, ka viņš un Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans ceturtdien trīs stundas ilgušās tikšanās gaitā vienojušies "koncentrēties uz to, kā mēs varam virzīties uz priekšu".

ASV atbalsts Sīrijas kurdu kaujiniekiem, kurus Ankara uzskata par teroristiem, ir attiecībās visproblemātiskākais jautājums, kuram abas puses apņēmušās pievērsties šobrīd veidojamajos mehānismos.

"Mūsu mērķi Sīrijā ir precīzi vienādi, tur nav nekādu atšķirību," uzstāja Tilersons, uzsverot, ka šie mērķi ir džihādistu grupējuma "Daesh" sakaušana, valsts stabilizēšana, ļaujot atgriezties bēgļiem, kā arī vienotas un demokrātiskas valsts izveidošana.

Tilersons atzina, ka daži ASV solījumi Turcijai vēl nav izpildīti. "Mēs vēl neesam pabeiguši šo solījumu pildīšanu," viņš sacīja.

Turcija jau ilgstoši pauž nepatiku par to, ka Sīrijā kurdu kaujinieki atrodas arī uz rietumiem no Eifratas, arī Menbižas pilsētā. Tilersons sacīja, ka šīs pilsētas turpmākais liktenis ir darba kārtības pirmo punktu vidū.

"Mēs turpmāk vairs nedarbosimies vieni. Mēs, sākot ar šo brīdi, strādāsim kopā," sacīja Tilersons.

Turcija 20. janvārī sāka ofensīvu Sīrijas ziemeļrietumos pret kurdu kontrolēto Afrīnas reģionu, lai padzītu ASV atbalstīto Sīrijas kurdu kaujinieku grupējumu Tautas aizsardzības vienības (YPG).

Ankara uzskata YPG par teroristiem un Turcijas kurdu bruņoto separātistu grupējuma Kurdistānas Strādnieku partijas (PKK) atzaru, savukārt ASV atzinušas YPG par efektīvāko spēku sauszemes operācijās pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts" Sīrijā.

Erdoans vēl 6.februārī pieprasīja ASV atvilkt savus karavīrus no kurdu kontrolētās Menbižas, solot, ka Turcijas armija operāciju Sīrijā vērsīs arī pret šo stratēģiski svarīgo pilsētu.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!