Foto: Shutterstock

Latviju un Lietuvu vieno ne tikai kopīga pagātne, bet arī nākotne, tāpēc valstīm roku rokā vēl tāls ceļš ir ejams, savā apsveikumā Lietuvas valsts simtgadei atzīst Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

"Gadsimtu griežos latviešu un lietuviešu likteņi ir cieši savijušies, un arī jaunās tūkstošgades izaicinājumi liek mums turēties cieši kopā," apsveikuma runu iesāk Vējonis.

Prezidents atzīst, ka svarīgākais kaimiņvalstīm ir sajust otra plecu un būt gataviem to atbalstīt.

"Latviju un Lietuvu vieno ne tikai pagātne, bet arī kopīgs nākotnes redzējums – kopīga atbildība par notiekošo Baltijā, Eiropā un visā pasaulē," stāsta Vējonis.

Lietuvu un Latviju saista vēlme būt brīviem un veidot pašiem savas, neatkarīgas valstis, atzīst prezidents. "Kopā mēs esam iegājuši brīvu un demokrātisku Rietumu valstu saimē, mūsu ekonomikas attīstās ciešā mijiedarbībā, un mūsu sadarbības iespējas ne tuvu nav izsmeltas," viņš papildina.

Vējonis savā apsveikuma runā atgādina, ka ik gadu Baltu vienības dienā abas valstis simboliski apliecina savu atbildību par pasaulē vienīgo baltu tautu kultūras mantojumu. Tomēr šogad, valstu simtgades gadā, paredzēts vēl kāds zīmīgs pasākums. Rīgā pirmo reizi tiks pasniegta "Baltu balva" par ieguldījumu latviešu un lietuviešu valodas, literatūras un vēsturisko pētījumu veicināšanā un citās Latvijai un Lietuvai kopīgās jomās, atklāj valsts prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!