Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Amerikas Savienoto Valstu (ASV) viceprezidents Maiks Penss atzinis, ka viņš Dienvidkorejas ziemas olimpisko spēļu atklāšanā ignorējis totalitārās Ziemeļkorejas diktatora Kima Čenuna ietekmīgo māsu Kimu Jočenu, ceturtdien ziņo CNN.

Kā atgādina medijs, Penss, Japānas premjerministrs Sindzo Abe, kā arī Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins sēdējuši netālu no Kimas Jočenas un Ziemeļkorejas delegācijas.

"Es nedomāju, ka ASV jāpiešķir jebkāda veida uzmanība kādam, kas ir ne tikai diktatora māsa, bet arī ir līderis propagandas centienos," paziņojis Penss.

Penss arī atzina, ka Phenjanas cilvēktiesību pārkāpumi arī ir viens no iemesliem, kāpēc viņš ignorējis Kimu Jočenu.

Jau ziņots, ka Totalitārās Ziemeļkorejas diktatora Kima Čenuna ietekmīgā māsa Kima Jočena pagājušajā nedēļā pametusi Dienvidkoreju, kur norit ziemas olimpiskās spēles.

Viņa kopā ar Ziemeļkorejas delegāciju Dienvidkorejā uzturējās trīs dienas, bet pēc tam devās prom ar privāto lidmašīnu.

Pēdējā dienā Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins un Kima Jočena Seulā kopā apmeklējuši koncertu Korejas Nacionālajā teātrī. Pirms koncerta Muns sacīja, ka tikšanās ar Ziemeļkorejas līdera māsu bijusi nozīmīga, un arī Kima izteicās pozitīvi par vizīti Dienvidkorejā.

Uz olimpiādes atklāšanas pasākumu Dienvidkorejā, ar kuru Ziemeļkoreja formāli joprojām atrodas kara stāvoklī, viņa ieradusies delegācijā kopā ar ceremoniālo Ziemeļkorejas valsts galvu, Ziemeļkorejas Augstās Tautas asamblejas prezidija prezidentu Kimu Čennamu.

Jāatzīmē, ka Kimas kundze, ir iekļauta ASV sankciju sarakstā par viņas iespējamo saistību ar valstī notiekošajiem cilvēktiesību pārkāpumiem.

Tiek uzskatīts, ka Kima ir 30 gadus veca – četrus gadus jaunāka par savu brāli diktatoru. Viņas došanos uz Dienvidkoreju daļa vērotāju saista ar Kima Čenuna vēlmi uzlabot abu Korejas pussalas valstu attiecības, citi spekulē, ka Kima uz kaimiņvalsti ved kādu vēsti no vadoņa, skaidro raidsabiedrība BBC.

Tikmēr pret iespējamo attiecību tuvināšanos liecina Phenjanā ceturtdien notikusī militārā parāde, kuru vēroja Kims Čenuns. Šis notikums parasti tiek rīkots aprīlī, bet tagad ticis pārcelts uz agrāku laiku, domājams, lai sakristu ar spēļu sākumu.

Lai gan Ziemeļkorejas attiecības ar Dienvidkoreju, reģiona valstīm un ASV ir saspringtas, jo Phenjana attīsta kodolieroču un ballistisko raķešu spējas, kā dēļ saskaras ar starptautiskām sankcijām, abas Korejas pussalas valstis vienojās par Ziemeļkorejas dalību Phjončhanas olimpiskajās spēlēs.

Dienvidkorejas un Ziemeļkorejas komandas spēļu atklāšanas ceremonijā soļos zem viena karoga, bet sacensībās startēs apvienota sieviešu hokeja komanda.

Ziemeļkoreja uz olimpiskajām spēlēm līdzās 22 sportistiem sūta vairāk nekā 400 citus delegātus, tostarp mūziķus un karsējmeitenes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!