Foto: AP/Scanpix/LETA
Toksiskās ķīmiskās vielas no Grenlandē slēptajām militārajām bāzēm, iespējams, pakļautas noplūdēm, vēsta "Popular Science".

Aukstā kara laikā, 50. gadu sākumā, Grenlandē vairākās vietās zem ledus slāņa tika izveidotas ASV armijas bāzes, kurās glabājās aptuveni 600 vidēja rādiusa ballistiskās raķetes ar kodolgalviņām. Tās bija sagatavotas, lai jebkurā laikā vajadzības gadījumā tiktu izmantotas karadarbībā. Lielākā no Grenlandes bāzēm bija publiski par zinātniskās izpētes bāzi maskētā "Camp Century".

Kad ASV projektu pārtrauca, armija izveidotajās zemledus bāzēs aiz sevis atstāja tonnām toksisko atkritumu, jo tika uzskatīts, ka tie mūžam paliks apslēpti mūžīgajā sasalumā. Pirms 50 gadiem militārpersonas, visticamāk, nenojauta par gaidāmajām klimata pārmaiņām, atzīmē medijs. Šobrīd globālās sasilšanas dēļ ledus pamazām kūst, līdz ar to atbrīvojot arī armijas atstātās ķīmiskās vielas. Tas izraisa briesmas jūras ekosistēmai.

"Zem ledus "Camp Century" bāzē glabājas desmitiem tūkstošu litru dīzeļdegvielas, lieli apjomi PCB vielas (toksisks elektronikas dzesēšanas šķidrums) un ir pamats domāt, ka tur atrodami arī zema līmeņa radioaktīvi materiāli," skaidro asociētais profesors politikā un starptautiskajās studijās Džefs Kolgans. "Problēmas novēršana izklausās pēc traka projekta, par kuru tikai Džeimss Bonds varētu sapņot," viņš raksturo problēmas nopietnību un sarežģītību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!