Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Lielbritānijas Ārlietu ministrija apvainojusi Maskavu masīvajā kiberuzbrukumā, kura laikā pērnā gada vasarā ar izspiedējvīrusu "NotPetya" tika inficēti simti tūkstoši datoru visā pasaulē, vēsta raidsabiedrības BBC krievu valodas dienests.

Dažas nedēļas pirms tam cits izspiedējvīruss "WannaCry" inficēja slimnīcu un citu Nacionālās veselības aizsardzības iestāžu datorsistēmas.

"Apvienotās Karalistes valdība secina, ka par postošo kiberuzbrukumu "NotPetya" 2017. gada jūnijā atbildīgas ir Krievijas varasiestādes, konkrēti, Krievijas armija," trešdienas vakarā paziņoja Lielbritānijas ārlietu ministra vietnieks Tariks Ahmads.

Lielbritānijā no šī vīrusa cieta desmitiem organizāciju, tostarp pasts, kā arī reklāmas, juridiskās, loģistikas un finanšu kompānijas. Kopumā šajā kiberuzbrukumā gandrīz trīs ceturtdaļas inficēšanās gadījumi fiksēti Ukrainā.

Hakeru uzbrukums tika maskēts kā izspiedējvīruss, lai gan īstais mērķis bija nevis naudas izspiešana, bet gan Ukrainas valsts iestāžu, finanšu un enerģētikas sektoru darbības traucēšana, skaidro ministrija.

Vīruss gan izpletās tālāk par Ukrainu, inficējot datorus visā Eiropā un pašā Krievijā.

"Kremlis nostādījis Krieviju tiešā opozīcijā Rietumiem, bet tā nevajadzētu būt. Mēs vēršamiem pie Krievijas ar aicinājumu kļūt par to atbildīgu starptautiskās sabiedrības locekli, kā viņa sevi pozicionē, nevis censties slepeni to sagraut," teica britu ierēdnis.

Aizdomas, ka aiz vīrusa "NotPetya" stāv Krievijas specdienesti, tika izteiktas jau iepriekš. Par to jau runāja Ukrainas Drošības dienests (UDD) un amerikāņu kiberdrošības firma "FireEye".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!