Foto: AFP/Scanpix/LETA

Gruzijas eksprezidents Mihails Saakašvili, kurš pēc izraidīšanas no Ukrainas tikko kā ieradies Nīderlandē, trešdien solīja turpināt savu cīņu.

Saakašvili, kura sieva ir Nīderlandes pilsone, pavēstīja aģentūrai AFP, ka "mēs turpināsim cīņu", atkārtoti nosodot Ukrainas varasiestādes par viņa "brutālo nolaupīšanu".

Viņš ar aģentūru AFP uz īsu brīdi sarunājās Roterdamā, kur viņa advokāts teicis, ka kārtojot Gruzijas eksprezidentam pastāvīgās uzturēšanās atļauju.

"Šobrīd es atrodos šeit, un es te uzturēšos kādu brīdi," sacīja Saakašvili, atbildot uz jautājumu par plāniem palikt Nīderlandē.

"Es vēlos turpināt būt Ukrainas politiķis un cīnīties pret korupciju. Kad Kijevas ielās izies miljons [cilvēku], mēs miermīlīgi dosimies uz Ukrainu," preses konferencē Varšavā otrdien paziņoja Saakašvili.

Saakašvili ir atņemta gan Gruzijas, gan arī Ukrainas pilsonība, tomēr Nīderlandes varasiestādes paziņojušas, ka viņš var pieteikties uz šīs valsts pilsonību, jo ir precējies ar nīderlandieti. Saakašvili ir precējies ar Sandru Rulofsu, un pārim ir divi bērni.

Varšavā viņš paziņoja, ka vēlas doties uz Nīderlandi, lai "redzētu savus dēlus", kuri, tāpat kā viņa sieva, ir Nīderlandes pilsoņi.

Pēc tam viņš plānojot "apceļot Eiropu" un gūt atbalstu savam politiskajam redzējumam.

Saakašvili pirmdien tika aizturēts Kijevā un izraidīts uz Poliju.

Saakašvili sākotnēji bija Ukrainas prezidenta Petro Porošenko sabiedrotais un pēc viņa aicinājuma 2015. gadā uzņēmās Odesas gubernatora amatu, taču pusotru gadu vēlāk viņš atkāpās no šī amata un tagad kļuvis par Porošenko oponentu un pret viņa varu vērstās protestu kustības līderi.

Nesen Gruzijas tiesa aizmuguriski piesprieda Saakašvili trīs gadu cietumsodu par varas ļaunprātīgu izmantošanu savas prezidentūras laikā.

Savukārt Ukrainā viņam izvirzītas apsūdzības par sadarbību ar noziedzīgu organizāciju un par apvērsuma plānošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!