Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Izraēlas policija otrdien ieteica izvirzīt premjerministram Benjaminam Netajahu apsūdzības divās korupcijas lietās pēc ilgi notikušas izmeklēšanas.

Lēmums par to, vai izvirzīt oficiālas apsūdzības, ir jāpieņem ģenerālprokuratūrai. Ir gaidāms, ka ģenerālprokuratūra varētu to izlemt dažu nedēļu vai mēnešu laikā.

Netanjahu, kurš ir premjerministra amatā jau apmēram 12 gadus, pēc ziņām par policijas ieteikumiem uzrunāja valsts iedzīvotājus, paziņojot, ka nav vainīgs, un solot turpināt valsts vadīšanu.

"Gadu gaitā es esmu bijis pakļauts vismaz 15 izmeklēšanām," Netanjahu sacīja televīzijas pārraidītajā uzrunā, stāvot četru Izraēlas karogu priekšā.

"Dažas [izmeklēšanas] ir beigušās ar apdullinošiem policijas ieteikumiem, tādiem kā šovakar. Visiem šiem mēģinājumiem nebija nekādu rezultātu, un arī šoreiz tie ne pie kā nenonāks."

Izraēlas premjerministram, kurš saskaras ar šādiem policijas ieteikumiem vai kurš ir oficiāli apsūdzēts likumpārkāpumos, nav pienākuma atkāpties no amata.

Policijas paziņojumā teikts, ka tā iesaka apsūdzēt Netanjahu kukuļņemšanā, krāpšanā un sabiedrības uzticības laušanā.

Policija ir veikusi izmeklēšanu pret Netanjahu saistībā ar aizdomām, ka viņš un viņa ģimene saņēmuši dārgas dāvanas no Holivudas producenta Arnona Milčana un Austrālijas miljardiera Džeimsa Pakera. Starp šīm dāvanām bijušas kastes ar dārgiem cigāriem, dārglietas, šampanieša pudeles un citas mantas.

Saskaņā ar policijas datiem dāvanas saņemtas no 2007. līdz 2016.g adam un to kopējā vērtība esot apmēram viens miljons šekeļu (229 000 eiro).

Policija arī izmeklējusi apgalvojumus, ka Netanjahu mēģinājis noslēgt slepenu vienošanos ar Izraēlas pārdotākā laikraksta "Yediot Aharonot" izdevēju Arnonu Mozesu.

Vienošanās, kas, domājams, tā arī netika noslēgta, būtu garantējusi Netanjahu pozitīvu atspoguļojumu Mozesa laikrakstā apmaiņā pret palīdzību Mozesam ierobežot konkurējošo laikrakstu "Israel Hayom".

Policija ieteica apsūdzēt kukuļdošanā vai kukuļņemšanā arī Milčanu un Mozesu.

"Šiem ieteikumiem nav juridiskas vērtības demokrātiskā valstī," teica Netanjahu savā uzrunā.

"Mūsu valdība pabeigs savu termiņu, un esmu pārliecināts, ka nākamajās vēlēšanās [2019. gadā] es atkal iegūšu jūsu uzticību," viņš piebilda.

68 gadus veco Netanjahu policija ir nopratinājusi septiņas reizes saistībā ar šo izmeklēšanu. Viņš ir nosaucis šo izmeklēšanu par politisko pretinieku mēģinājumu piespiest viņu atkāpties.

Policija savos ieteikumos otrdien paziņoja, ka Netanjahu tiek turēts aizdomās par mēģinājumu palīdzēt Milčanam saņemt nodokļu atlaides Izraēlā, par palīdzēšanu viņam saņemt vīzu ASV un par viņa biznesa interešu veicināšanu.

Policija paziņoja, ka ir nopratinājusi apmēram 80 lieciniekus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!