Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV otrdien atzīmēja Minskas vienošanās, ar kuru bija iecerēts izbeigt karu Ukrainā, trešo gadadienu, pieprasot Krievijai, lai tā izbeidz savu agresiju un atsakās no Krimas.

Par iebrukumu Ukrainā Krievijai noteiktās sankcijas paliks spēkā, līdz nebūs atjaunota Ukrainas suverenitāte, uzsvēra ASV Valsts departaments.

Maskava turpina "uzkurināt Ukrainā konfliktu, kas prasījis vairāk nekā 10 000 dzīvību, arī vairāk nekā 2500 mierīgo iedzīvotāju dzīvību", teikts ASV Valsts departamenta preses sekretāres Heteres Nauertas paziņojumā.

Pirmdien apritēja trīs gadi, kopš Krievija un Ukraina parakstīja Pasākumu kompleksu Minskas vienošanās īstenošanai.

Minskas vienošanās, kas tika panākta ar Francijas un Vācijas starpniecību, ietvaros Ukraina piekrita īstenot politiskas reformas, bet Krievija piekrita izbeigt atbalstu Austrumukrainas promaskaviskajiem kaujiniekiem.

Tomēr kaujas turpinājušās, un Vašingtona apsūdz Maskavas spēkus un tās atbalstītos kaujiniekus Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas neapbruņoto novērotāju iebiedēšanā.

"Strādājot kopā ar Franciju un Vāciju, ASV turpina mudināt Krievijas valdību izbeigt agresiju Ukrainā," norādīja Nauerta.

"Savienotās Valstis izmanto šo iespēju, lai no jauna apliecinātu, ka mūsu sankcijas paliks spēkā, līdz Krievija pilnā apjomā nebūs īstenojusi savas Minskas vienošanās saistības."

Krimas aneksijas dēļ noteiktās īpašās sankcijas "paliks spēkā, līdz Krievija nebūs atdevusi pussalu Ukrainai", uzsvēra Nauerta.

Krievija 2014. gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014. gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši 10 000 cilvēku, bet teju trīs miljoni devušies bēgļu gaitās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!