Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

ASV spēki pagājušajā nedēļā patiešām uzbrukuši un iznīcinājuši desmitiem un, iespējams, simtiem Krievijas algotņu, prestižajam medijam "Bloomberg" apstiprinājuši trīs Krievijas avoti un kāda anonīma ASV amatpersona. Līdz ar to tā vērtējama kā visvairāk upurus nesusī sadursme starp abiem Aukstā kara ienaidniekiem vismaz kopš Aukstā kara, secina medijs.

Vairāk nekā 200 algotņu, pārsvarā Sīrijas prezidenta Bašara al Asada pusē karojoši krievi, miruši, uzbrūkot armijas bāzei un naftas pārstrādes rūpnīcai, kas atrodas ASV atbalstīto kurdu vadīto "Sīrijas demokrātisko spēku" kontrolē. ASV amatpersonas oficiāli paziņojušas, ka uzbrukumā miruši aptuveni 100 cilvēki, bet 200 līdz 300 esot ievainoti, nenorādot, kas ir īstenojuši uzbrukumu. ASV aizsardzības ministrs Džims Matiss savukārt notikušo komentējis vienā vārdā: "Mulsinoši".

Medijs norāda, ka, ņemot vērā sarežģīto Sīrijas konfliktu, kurā bez pašas Sīrijas, Krievijas un ASV karo islāma ekstrēmisti, kurdu grupējumi, Irāna, Turcija un tagad arī Izraēla, šī krievu algotņu operācija tikai uzsver kara sarežģītību. Turklāt Krievijas bruņotie spēki ir nolieguši jebkādu saistību ar uzbrucējiem un ASV to pieņēmuši.

ASV Pulkvedis Tomass Vīls paziņojis, ka Koalīcijas spēki ar Krievijas spēkiem sazinājušies gan pirms uzbrukuma, gan tā laikā, gan pēc tā, un apstiprināja, ka šajā apvidū ar koalīcijas spēkiem sadursmēs neiesaistīsies. Operācija sākusies 7. februārī aptuveni astoņus kilometrus uz austrumiem no Eifratas pievakarē. Sākotnēji izšauti vairāki šāviņi un tad aptuveni bataljona izmēra formācija, kurā bijusi gan artilērija, gan tanki, gan raķešu palaišanas sistēmas un mīnmetēji, uzsākusi virzību naftas pārstrādes stacijas virzienā, norāda Vīls. Neviens koalīcijas karavīrs uzbrukumā nav cietis, bet tūdaļ sākts pretuzbrukums. Ienaidnieku transportlīdzekļi, kuri griezušies atpakaļ, vairs netika iznīcināti, skaidro pulkvedis.

Savukārt politiskais analītiķis un bijušais Krievijas diplomāts Vladimirs Frolovs "Bloomberg" uzsver, ka šī sadursme ir lielākā bruņotā kauja starp Krieviju un ASV kopš Vjetnamas kara. "Šis ir liels skandāls un iemesls tūlītējai starptautiskai krīzei," viņš apgalvo, "taču Krievija izliksies, ka nekas nav noticis."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!