Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Dienvidāfrikas Republikā (DĀR) valdošā partija - Āfrikas Nacionālais kongress (ANC) - agri otrdienas rītā pēc 13 stundas ilgām sarunām nolēmusi no prezidenta amata atcelt pašreizējo valsts vadītāju Džeikobu Zumu (attēlā), vēstīja vietējie mediji.

Tāds lēmums pieņemts pēc tam, kad prezidents bija atteicies atkāpties.

ANC ietekmīgā nacionālā izpildkomiteja 107 locekļu sastāvā sanāca uz apspriedi viesnīcā ārpus Pretorijas, un pēc 13 stundas ilgām debatēm nolēma "atsaukt" Zumu no amata, ziņoja trīs vietējie neatkarīgie mediji.

"ANC nacionālā izpildkomiteja ir nolēmusi atsaukt prezidentu Džeikobu Zumu," vēstīja vietējais laikraksts "The Times".

Citi mediji ziņojuši, ka partija rakstiski liks Zumam atkāpties no amata pēc tam, kad viņš bija lūdzis iespēju palikt amatā vēl trīs mēnešus.

ANC pārstāvji ar oficiālu paziņojumu klajā nav nākuši.

Partijas izpildkomiteja var "atsaukt" valsts galvu, pēc būtības liekot viņam atkāpties, tomēr DĀR konstitūcija prezidentam to darīt neliek. Tādā gadījumā viņu pāris dienu laikā no amata var atcelt valsts parlaments.

Valsts raidorganizācija SABC pirms tam ziņoja, ka partija devusi Zumam 48 stundas aiziešanai no valsts vadītāja amata.

ANC līderis Sirils Ramaposa bija devies personīgi prezidentam nodot šo vēsti, ziņoja SABC, atsaucoties uz saviem avotiem.

Zuma esot lūdzis trīs mēnešu periodu, pēc kura viņš esot gatavs atkāpties labprātīgi, vēstīja laikraksts "The Business Day".

75 gadus vecā prezidenta amata termiņš beidzas 2019. gada vidū. Zuma nav publiski komentējis, vai brīvprātīgi aizies no amata, kurā viņš atradies kopš 2009.gada.

Zuma ANC līdera vietu zaudēja decembrī, kad prezidentu tajā nomainīja viņa vietnieks Ramaposa.

Zumas prezidentūru ir aizēnojuši korupcijas skandāli un ekonomiskās situācijas pasliktināšanās valstī, un ANC zaudē atbalstītājus pirms nākamgad gaidāmajām parlamenta vēlēšanām.

Ramaposas atbalstītāji vēlas viņu redzēt prezidenta amatā vēl pirms vēlēšanām, kurās ANC var zaudēt savu dominanci pirmo reizi kopš aparteīda beigām 1994. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!