Foto: AP/Scanpix/LETA

Irānas prezidents Hasans Ruhani svētdien uzrunā par godu 39. gadadienai kopš islāma revolūcijas aicinājis tautu uz "vienotības gadu" pēc pēdējā laikā notikušajiem protestiem.

Ruhani sacīja, ka konservatīvajiem spēkiem nākotnē vairs nevajadzētu nobloķēt reformistu mēģinājumus kandidēt vēlēšanās un nepieciešama lielāka ticība Irānas tautai.

"Es lūdzu, lai revolūcijas 40. gads, nākamais gads, ir vienotības gads. Es lūdzu konservatīvos, reformistus, mēreni noskaņotos un visas partijas un visus cilvēkus sanākt kopā un būt kopā", sacīja Ruhani, uzrunājot cilvēku pūli Teherānā.

Ik gadu, lai svinētu 1979. gada revolūciju, ar kuru tika nodibināta Islāma Republika, Teherānas ielās iziet tūkstošiem irāņu.

Ruhani, kurš 2013. gadā kļuva par Irānas prezidentu un 2017. gadā tika pārvēlēts amatā, izpelnījies konservatīvo kritiku par mēģinājumiem uzlabot attiecības ar Rietumiem un sekmēt pilsoņtiesību attīstību Irānā.

"Mums būtu jāuzticas tautai. Mums jāatļauj visi centieni piedalīties vēlēšanās," paziņoja prezidents.

"Pēdējos 39 gados mēs esam progresējuši daudzās jomās, bet tai pat laikā mēs esam piedzīvojuši arī kļūmes," sacīja prezidents.

"Varbūt lēmumu pieņemšanā mēs esam aizkavējušies. Varbūt mēs neesam bijuši caurspīdīgi komunikācijā ar mūsu tautu," sacīja Ruhani.

Jau vēstīts, ka decembra beigās Irānā notika plaši protesti, kas sākās kā demonstrācijas pret bezdarbu un korupciju un pārauga plašākos protestos pret valsts režīmu.

Tie bija lielākie protesti, kādi satricinājuši Irānu kopš 2009. gada.

Varasiestādes aizturēja simtiem protestētāju, no kuriem lielāko daļu vēlāk atbrīvoja, liecina amatpersonu sniegtā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!