Foto: AP/Scanpix/LETA
Totalitārās Ziemeļkorejas diktatora Kima Čenuna ietekmīgā māsa Kima Jočena piektdien ieradusies Dienvidkorejā, kur tiek atklātas ziemas olimpiskās spēles, dodot iespēju oficiālos attēlos reti sastopamo partijnieci nofotografēt tuvplānā.

Kima Jočena, kura pēc sava brāļa nākšanas pie varas ieguvusi nozīmīgus amatus Korejas Strādnieku partijas vadībā un kopš pērnā gada ir tās centrālā varas orgāna – politbiroja – locekle, ir pirmā tiešā Ziemeļkorejā valdošās Kimu ģimenes pārstāve, kas kopš 1950. – 1953. gada kara apmeklē Dienvidkoreju.

Uz olimpiādes atklāšanas pasākumu Dienvidkorejā, ar kuru Ziemeļkoreja formāli joprojām atrodas kara stāvoklī, viņa ieradusies delegācijā kopā ar ceremoniālo Ziemeļkorejas valsts galvu, Ziemeļkorejas Augstās Tautas asamblejas prezidija prezidentu Kimu Čennamu.

Jāatzīmē, ka Kimas kundze ir iekļauta ASV sankciju sarakstā par viņas iespējamo saistību ar valstī notiekošajiem cilvēktiesību pārkāpumiem.

Tiek uzskatīt, ka Kima ir 30 gadus veca – četrus gadus jaunāka par savu brāli diktatoru. Viņas došanos uz Dienvidkoreju daļa vērotāju saista ar Kima Čenuna vēlmi uzlabot abu Korejas pussalas valstu attiecības, citi spekulē, ka Kima uz kaimiņvalsti ved kādu vēsti no vadoņa, skaidro raidsabiedrība BBC.

Tikmēr pret iespējamo attiecību tuvināšanos liecina Phenjanā ceturtdien notikusī militārā parāde, kuru vēroja Kims Čenuns. Šis notikums parasti tiek rīkots aprīlī, bet tagad ticis pārcelts uz agrāku laiku, domājams, lai sakristu ar spēļu sākumu.

Foto: AP/Scanpix/LETA

Lai gan Ziemeļkorejas attiecības ar Dienvidkoreju, reģiona valstīm un ASV ir saspringtas, jo Phenjana attīsta kodolieroču un ballistisko raķešu spējas, kā dēļ saskaras ar starptautiskām sankcijām, abas Korejas pussalas valstis vienojās par Ziemeļkorejas dalību Phjončhanas olimpiskajās spēlēs.

Dienvidkorejas un Ziemeļkorejas komandas spēļu atklāšanas ceremonijā soļos zem viena karoga, bet sacensībās startēs apvienota sieviešu hokeja komanda.

Ziemeļkoreja uz olimpiskajām spēlēm līdzās 22 sportistiem sūta vairāk nekā 400 citus delegātus, tostarp mūziķus un karsējmeitenes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!