Foto: AFP/Scanpix/LETA

Uzbekistānas drošības struktūrās janvārī notikusi vērienīga reorganizācija, atņemot Nacionālajam Drošības dienestam (NDD) kontroli pār aptuveni 10 000 specvienības elites karavīriem un tos pakļaujot Iekšlietu ministrijai, ziņo "Eurasia Net". Medijs norāda, ka tagad atlaists arī NDD vadītājs, turpinot prezidenta Šavkata Mirzijojeva centienus mazināt NDD ietekmi.

Jau pērn pavasarī iekšzemes spēku aptuveni 20 000 vīru kontrole no NDD tika nodota Iekšlietu ministrijai. Savukārt tagad Iekšlietu ministrija ieguvusi kontroli arī pār specvienībām "Alfa", "Jaguar", "Burgut", "Ločin", "Cajon", "Kobra" un "C", medijs ziņo, atsaucoties uz "Radio Ozodlik".

Savulaik šīs elites vienības esot izveidojis agrākais iekšlietu ministrs Zokirs Almatovs. Pēc tam, kad 2005. gadā viņa pārraudzībā esošie spēki piedalījās traģiskajā Andidžonas slaktiņā, toreizējais prezidents Islams Karimovs kontroli pār specvienībām uzticēja NDD. Savukārt Mirzijojevs pēc stāšanās amatā 2016. gada decembrī uzsācis Almatova reabilitāciju. Viņš iecelts par pretkorupcijas biroja vadītāju un sabiedriskajā televīzijā pārraidīta "dokumentālā filma" viņa reputācijas uzlabošanai.

Vienlaikus prezidents vēloties "atrast vietu" NDD, kas pēc PSRS sabrukuma pārņēma VDK funkcijas. Visus šos gadus slepenās institūcijas darbība nebija skaidri noteikta, bet tagad par tās vadītāju iecelts bijušais ģenerālprokurors Ihtijors Abdulajevs, kuram, visticamāk, šāds institūcijas darbību reglamentējošs likums būs jāizstrādā un jāievieš, norāda medijs.

NDD atņemta arī teikšana pār 1992. gadā izveidoto Nacionālo gvardi, kura ar aptuveni 1000 vīru bija iepriekšējā diktatora personiskā apsardzība. Nacionālās Gvardes vadība tagad nodota Andidžonas slaktiņa veterānam virsniekam Bahodiram Tašmatovam un pakļauta Aizsardzības ministrijai.

Mirzijojevs gada laikā paspējis īstenot arī citas reformas, tostarp ievērojis tādu Vidusāzijas valstu līderu tradīciju kā savas ģimenes locekļu iecelšanu drošības struktūrās lojalitātes nodrošināšanai. Tā viņa znots Oibeks Tarsunovs kļuvis par Prezidenta administrācijas vadītāju, bet Tarsunova tēvs Batirs ieņem svarīgu amatu Nacionālās gvardes vadībā. Savukārt cits znots Otabeks Šahanovs pilda prezidenta drošības dienesta vadītāja vietnieka pienākumus, iepriekš ziņojis medijs "Ņezavisimaja Gazeta".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!