Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievija ir sākusi nosūtīt atpakaļ uz mājām ziemeļkorejiešu strādniekus, izpildot ANO Drošības padomes rezolūcijas par sankcijām pret Ziemeļkoreju prasības, medijiem paziņoja Krievijas sūtnis Ziemeļkorejā Aleksejs Macegora.

Krievijā nodarbināto ziemeļkorejiešu repatriēšana negatīvi ietekmēs Krievijas Tālo Austrumu ekonomiku, kur celtniecības projektos ir nodarbināti vairāk nekā 10 tūkstoši Ziemeļkorejas pilsoņu, norāda Macegora.

Aizvietot ziemeļkorejiešus ar darbiniekiem no Ķīnas arī neizdosies, jo Ķīnā viņi pieraduši pie daudz lielākām algām, uzsver vēstnieks.

Cik ilgā laikā paredzēta ziemeļkorejiešu strādnieku izvešana un cik ir to kopējais skaits, Krievijā vēstnieks neprecizēja. Viņš atklāja, ka ik gadu tiek izsniegti 15 tūkstoši pagaidu darba vīzu.

Iepriekš mediji ziņoja, ka Krievija divu gadu laikā plāno repatriēt aptuveni 50 000 ziemeļkorejiešu strādnieku.

Ziemeļkorejas strādnieki Krievijai sniedz lētu darbaspēku, bet Phenjanas totalitārais režīms šādā veidā pelna sev valūtu. Paši strādnieki saņemot tikai daļu nopelnītās naudas.

ANO Drošības padomes pagājušajā mēnesī pieņemtā rezolūcija numur 2397 nosaka, ka visiem ārvalstīs strādājošajiem ziemeļkorejiešiem divu gadu laikā jāatgriežas dzimtenē, lai pārtrauktu šo režīma ieņēmumu plūsmu.

Iepriekš Krievija iebildusi pret stingru sankciju noteikšanu Ziemeļkorejai, jo tā uztur ciešas diplomātiskās un ekonomiskās saiknes ar šo valsti. Tomēr šoreiz Krievija neizmantoja savas veto tiesības ANO Drošības padomes padomē, lai sankcijas apturētu.

Stingrās sankcijas, kas ierobežo dažādu produktu importu un eksportu no Ziemeļkorejas ANO Drošības padome, kurā pastāvīgās locekles ir Ķīna, Krievija, ASV, Lielbritānija un Francija, izstrādāja un pieņēma pēc tam, kad Kima Čenuna režīms pagājušā gada jūlijā Phenjana īstenoja divus ballistisko raķešu izmēģinājumus un augustā veica kārtējo kodolizmēģinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!