Foto: AFP/Scanpix/LETA

Sīrijā notriektās Krievijas kaujas lidmašīnas Su-25 pilots Romāns Filipovs, kurš pēc nāves pasludināts par Krievijas Federācijas varoni, saņēmis mazāku algu nekā ierindas algotņi Krievijas privātajā militārajā kompānijā, ziņo portāls "Fontanka".

Su-25 lidmašīnu 3. februārī virs nemiernieku kontrolētas Idlibas provinces daļas ar pārnēsājamo pretgaisa aizsardzības raķešu kompleksu notrieca, kā viņi paši apgalvo, kaujinieku alianse "Hayat Tahrir al-Sham" (HTS) (iepriekš pazīstami kā "Al Nusra Front").

Saskaņā ar kaujinieku ziņoto pilots Romāns Filipovs, kurš pretojies nonākšanai gūstā, gājis bojā, savukārt Krievijas Gaisa spēku komandieris informē, ka viņš pats pēc nevienlīdzīgas cīņas uzspridzinājies ar granātu.

Portāls "Fontanka", kura žurnālisti ir daudz pētījuši Krievijas iesaisti Sīrijas konfliktā, rakstījuši par krievu algotņiem šajā valstī un identificējuši tā saukto privāto militāro kompāniju "Vagner", kā arī tās komandieri, atklājis, ka Krievijas militārpersonu algu un dienesta dati ir pieejami jebkuram pretiniekam, kuru gūstā nonācis karavīrs.

Lai Krievijas Aizsardzības ministrijas (AM) oficiālajā interneta vietnē noskaidrotu datus par militārpersonu, ir jāzina tikai karavīram piešķirtais numurs un dzimšanas datums, pārliecinājās portāls.

Ja ir šie dati, jādodas uz AM vietnē atrodamo saiti "Privātais kabinets" un pat bez reģistrācijas sistēmā var iegūt algas informāciju par jebkuru laika periodu, skaidro "Fontanka".

Turpat Krievijas AM vietnē skaidrots, ka numurs karavīram tiek piešķirts līdz ar pirmās virsnieka pakāpes iegūšanu. Tas sastāv no viena alfabēta burta un sešciparu skaitļa. Virsniekam ir pienākums vienmēr sev līdzi nēsāt metāla žetonu ar šo numuru. Numurs norādīts arī karavīra apliecībā, kurā noskaidrojams arī militārpersonas dzimšanas datums.

Ja žetons un apliecība ir nozaudēti un militārpersona nonāk gūstā, saskaņā ar Ženēvas konvenciju viņa pienākums ir atklāt savu vārdu, uzvārdu, dienesta pakāpi, dzimšanas datus un personīgo karavīra numuru vai citu līdzvērtīgu informāciju. Tikai izpildot šos nosacījumus, virsnieks var rēķināties ar karagūstekņa statusu.

Ja pretiniekam ir pieeja internetam, viņš ar šiem datiem var viegli piekļūt karavīra finanšu vēsturei, norāda portāls. Turklāt algas aprēķina lapas atklāj arī detalizētāku dienesta informāciju. Piemēram, piemaksas par: īpašiem nopelniem; dienestu galējos ziemeļos, kalnu vai tuksnešainos rajonos; ar dzīvības risku saistītu uzdevumu izpildi; specvienībai; ūdenslīdējiem un cita veida piemaksas.

Pēc Su-25 notriekšanas tīmeklī parādījās fotogrāfijas ar bojāgājušā pilota Romāna Filipova dokumentiem, kur skaidri saskatāms viņam piešķirtais numurs. Majora dzimšanas datums noskaidrots viņa lapā sociālajā tīklā, raksta medijs.

Izmantojot šos datus, portāls AM vietnē noskaidroja, ka vidēji mēnesī kara lidotājs ar majora pakāpi saņem nedaudz virs 100 tūkstošiem rubļu (1420 eiro). Decembrī Filipovs saņēmis vairāk - 249 tūkstošus rubļu (3535 eiro), jo saņēmis 140 tūkstošu rubļu materiālās stimulēšanas piemaksu, kas saskaņā ar ministra rīkojumu var tikt piešķirta reizi gadā.

"Tas nozīmē, nopelnīts majors, ja ticam aprēķinu lapiņām oficiālajā vietnē, Sīrijā saņem mazāk nekā privātās militārās kompānijas ierindas kaujinieks," raksta "Fontanka". Portāls gan neprecizē, cik par dienestu Sīrijā saņem algotnis.

Iespēja ienaidniekam piekļūt informācijai par gūstekni var radīt sarežģījumus Krievijas karavīriem, atzīmē medijs. Gūstā nonācis lidotājs tagad nevarēs izlikties par kājnieku vai frontes aizmugures darbinieku. Gūstā nonākušiem lidotājiem ir daudz lielākas iespējas piedzīvot spīdzināšanu un pazemojumus, jo tieši aviācija nodara pretiniekam lielākos zaudējumus, skaidro "Fontanka" eksperti.

"Krievijas Aizsardzības ministrija ir liegusi saviem virsniekiem iespēju slēpt savu īsto profesiju, nonākot gūstā," secina medijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!