Foto: AFP/Scanpix/LETA

Apvienotās Nācijas pirmdien pārmetušas Krievijai, ka tā aizkavējusi Drošības padomi nosodīt pēdējās nedēļās notikušos ķīmiskos uzbrukumus Sīrijā.

ASV vēstniece ANO Nikija Heilija paziņoja, ka pierādījumi no vairākiem desmitiem upuru apstiprina hlora gāzes izmantošanu uzbrukumos Austrumgutā. "Tagad mums ir pierādījumi, ka [Sīrijas prezidenta Bašara al] Asada režīms izmantojis hlora gāzi pret savu tautu vairākas reizes pēdējo nedēļu laikā, tostarp vēl vakardien," sacīja Heilija.

Krievija savukārt apsūdzēja Vašingtonu, ka tā nodarbojas ar propagandu, kuras mērķis ir nepatiesi vainot Asada režīmu ķīmiskajos uzbrukumos.

ASV ir izstrādājušas paziņojumu, kurā nosodīta ķīmisko ieroču izmantošana uzbrukumos, bet Krievija pieprasīja Drošības padomi aizkavēt šī paziņojuma pieņemšanu, lai varētu sastādīt komentārus, ziņoja diplomāti. "Krievija ir aizkavējusi šī paziņojuma pieņemšanu," sacīja Heilija, uzsverot, ka šajā paziņojumā "vienkārši nosodīta sīriešu bērnu nosmacēšana ar hlora gāzi".

ASV sastādītajā paziņojumā stingriem vārdiem nosodīts ķīmiskais uzbrukums, kas 1. februārī notika Dūmā. Uzbrukumā cieta vairāk nekā 20 cilvēki, tostarp bērni. Ziņojumā arī paustas bažas par trim ķīmiskajiem uzbrukumiem, kas pēdējās nedēļās notikuši Austrumgutā, un norādīts, ka personas, kas atbildīga par šiem uzbrukumiem, ir jāsauc pie atbildības. Krievijas vēstnieks paziņoja, ka Maskava ir gatava nosodīt ķīmisko ieroču izmantošanu, bet nevar atbalstīt ASV sastādīto paziņojumu esošajā formātā, jo tajā vainota Damaska.

Drošības padome sapulcējās, lai apspriestu ķīmiskos uzbrukumus Sīrijā pēc tam, kad Krievija novembrī divreiz izmantoja savas veto tiesības, lai bloķētu ANO vadītas izmeklēšanas pagarināšanu, kurā tiktu noskaidroti ķīmisko uzbrukumu rīkotāji Sīrijā.

Krievija pagājušajā mēnesī ierosināja sākt jaunu izmeklēšanu, bet Rietumu diplomāti pauduši šaubas par ierosinātā mehānisma objektivitāti. Izmeklēšanā, kuru Krievija neatbalsta, līdz šim secināts, ka Sīrijas valdības spēki sarīkoja zarīna gāzes uzbrukumā opozīcijas ieņemtajai Hān Šeihūnas pilsētai, kurā 2017. gada 4. aprīlī gāja bojā vismaz 87 cilvēki. Izmeklēšanā arī secināts, ka Asada spēki ir atbildīgi par vēl vismaz diviem ķīmiskajiem uzbrukumiem, kuros izmantota hlora gāze. Šie uzbrukumi notika 2014. gadā un 2015. gadā.

Arī teroristu grupējums "Daesh" ir apsūdzēts ķīmisko uzbrukumu sarīkošanā Sīrijā un Irākā.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!