Foto: AFP/Scanpix/LETA
Sīrijā notriektās Krievijas tuvā gaisa atbalsta lidmašīnas Su-25 pilots pēc katapultēšanās, lai nenonāktu kaujinieku gūstā, uzspridzinājies ar granātu, apgalvo Krievijas gaisa spēku komandieris ģenerālpulkvedis Sergejs Surovikins.

Krievija Sīrijas pilsoņu karā sniedz atbalstu prezidenta Bašara al Asada valdībai. Su-25 lidmašīna tika notriekta 3. februārī virs nemiernieku kontrolētas Idlibas provinces daļas. Atbildību par kaujas lidaparāta notriekšanu uzņēmās kaujinieku alianse "Hayat Tahrir al-Sham" (HTS) (iepriekš pazīstami kā "Al Nusra Front"),

Krievijas aizsardzības ministrija apstiprināja lidmašīnas notriekšanu un paziņoja, ka pilots gājis bojā. Pirmdien Krievija precizējusi notikušā apstākļus.

Majora Romāna Filipova vadītais Su-25 sašauts ar pārnēsājamo pretgaisa aizsardzības kompleksu, paziņojumā skaidro Surovikins. Lidotājs centies iznīcinātāju noturēt gaisā un ziņojis, ka viņam ir trāpīts, bet pēc tam katapultējies.

VIDEO: Additional footage released by Jaish al-Nasr shows a burning Su-25 and parachute of pilot. pic.twitter.com/hVS0PQjdod
— Conflict News (@Conflicts) February 3, 2018

Viņš nosēdies kaujinieku kontrolētā teritorijā, kur iesaistījies nevienlīdzīgā cīņā. "Smagi ievainots, kad attālums līdz kaujiniekiem bija daži desmiti metru, virsnieks uzspridzināja sevi ar granātu," stāsta Surovikins.

Kaujinieku uzņemtā video, kurā esot redzama došanās pēc pilota, vērojams, ka karotāji slēpjas aiz akmeņiem un kokiem, domājams, izvairoties no pilota raidītajām lodēm. Pēc tam dzirdams sprādziens un redzami eksplozijas radītie dūmi.

Par vīrišķību un varonību Filipovs ar Aizsardzības ministrijas rīkojumu pēc nāves pasludināts par Krievijas Federācijas varoni.

Konflikta novērošanas grupa "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" (SOHR) iepriekš ziņoja, ka krievu pilotu nogalināja kaujinieki.

Savukārt svētdien apkārtnē, kur notriekta lidmašīna, intensificējušies gaisa uzlidojumi, kuros nogalināti vismaz 20 cilvēki.

Šī ir pirmā reize Sīrijas konflikta laikā, kad kaujiniekiem izdevies notriekt Krievijas kaujas lidmašīnu. 2016. gadā nemiernieki notrieca Krievijas helikopteri.

Krievija Sīrijā kopš 2015. gada zaudējusi aptuveni 45 militārpersonas, taču nav skaidri zināms bojāgājušo krievu algotņu skaits, kuru nāves neparādās oficiālajā statistikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!