Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Krievijas Federālais drošības dienests nupat paziņoja, ka aizturēšanas laikā nogalināts teroristu organizācijas "Daesh" biedrs, kurš plānojis teroraktus 18. martā gaidāmo prezidenta vēlēšanu laikā. FDD veiksme bīstamu grupējumu likvidēšanā un par atentāta novēršanā parasti pieaug tieši pirms valsts galvas ievēlēšanas, kad pastiprinās līdera slavināšana.

"Currenttime" apkopojis, kā drošībniekiem veicies ar balsotāju un prezidenta glābšanu pirms pēdējo gadu vēlēšanām.

2008. gada 2. marta vēlēšanas

10. februārī FDD paziņoja par liela terorakta novēršanu. Bruņotās grupas likvidēšanas operācija vairāk nekā diennakti norisinājās ciemā Stavropoles novadā. Apšaudes sākusies pēc tam, kad kaujinieki atklājuši uguni pa specvienības brigādi, kas ieradusies meklēt ieroču slēptuvi.

Saskaņā ar oficiālo informāciju operācijā likvidēti 12 kaujinieki. Visi ietilpuši tā sauktajā "Nogaiskas bataljonā" un, kā apgalvo FDD, gatavojuši vērienīgu teroraktu, kas līdzinātos 2004. gada Beslanas skolas sagrābšanai. Uzbrukumu bijis paredzēts realizēt prezidenta vēlēšanu priekšvakarā. Pēc dažām dienām ar prezidenta rīkojumu tika izveidota Nacionālā pretterorisma komiteja.

2012. gada 4. marta vēlēšanas

17. februārī uzreiz trīs Ziemeļkaukāza reģionos noritēja specoperācijas. Uz Čečenijas un Dagestānas robežas drošībnieki likvidēja trīs bandas un 20 kaujiniekus. Pavisam nedēļu pirms prezidenta vēlēšanām tika aizturēti 25 kaujinieki, konfiscēts liels skaits ieroču un paštaisītu sprāgstierīču.

26. februārī novērsti uzreiz divi terorakti Dagestānā. Vispirms sapieri atrada un neitralizēja pašdarinātu bumbu, kas stāvēja pie federālās šosejas, pēc tam atklāja vēl vienu spridzekli, kurš bijis piestiprināts gāzesvadam.

Nākamajā dienā tika ziņots, ka Ukrainas un Krievijas specdienesti ir novērsuši pret Vladimiru Putinu plānotu atentātu. Sazvērestības plānotāji aizturēti Ukrainā jau februāra sākumā, bet informācija tika publiskota, tuvojoties vēlēšanām.

Jāpiebilst, ka vienu no aizdomās turētajiem atentāta plānotājiem Adamu Osmajevu Ukraina atteicās izdot Krievijai un vēlāk atbrīvoja. Sākoties karadarbībai pret prokremliskajiem spēkiem Donbasā, Osmajevs ar sievu Aminu Okujevu brīvprātīgi devās karot pret tiem. Pērn Oktobrī Osmajevs pie Kijevas ievainots uzbrukumā, bet viņa sieva tika nogalināta.

2012. gada 1. martā FDD paziņo, ka ir likvidēta banda, kas 2010. gada augustā sarīkojusi teroraktu Pjatigorskā.

2018. gads. Vēlēšanas notiks 18. martā

12. decembrī Maskavā arestēti trīs Vidusāzijas izcelsmes noziedznieki, kuri plānojuši teroraktus Jaungada svinību un prezidenta vēlēšanu laikā. Ļaundariem konfiscēti ieroči un pašdarināti spridzekļi. Tāpat likvidēta sprāgstierīču izgatavošanas laboratorija. Drošības dienesti apgalvoja, ka šūniņu no ārzemēm vada teroristu organizācija "Daesh".

13. un 14. decembrī specoperācijā Sanktpēterburgā aizturēti septiņi teroristu šūniņas dalībnieki. Pratināšanas laikā viņi atzinās, ka plānojuši teroraktu virkni, tostarp uzspridzināt Kazaņas katedrāli un izmantot teroristu-pašnāvnieku uzbrukumus ļaužu pilnās vietās.

15. decembrī FDD darbinieki atmaskoja vairākas grupas, kas organizējušas ieroču un sprāgstvielu piegādes dažādās pilsētās.

12. janvārī FDD novērsa teroraktu Piemaskavā – Balašihā atrada piecus kilogramus smagu bumbu.

1. martā FDD paziņoja, ka Ņižņijnovgorodā aizturēšanas laikā nogalināts grupējuma "Daesh" loceklis, kurš plānojis teroraktus prezidenta vēlēšanu dienā.

Paredz Putina uzvaru

Putins par savu nodomu kandidēt uz nākamo prezidentūras termiņu pēc ilgas intrigas uzturēšanas paziņoja tikai 6. decembrī, tiekoties ar autorūpnīcas darbiniekiem.

Novērotāji paredz, ka 18. gadus pie varas esošais Putins, kura labā strādā valsts kontrolētie mediji, bez grūtībām uzvarēs vēlēšanās un paliks amatā uz vēl vienu prezidentūras termiņu.

Ievērojamākajam opozīcijas politiķim Aleksejam Navaļnijam, kurš popularitāti guvis ar varas korupcijas atmaskošanu, iespēja kandidēt vēlēšanās ir liegta.

Vēl pirms Putina paziņošanas par kandidēšanu vēlēšanās Krievijā bija novērojama intensīvāka ilgus gadus valdījušā līdera slavināšana un viņa panākumu uzsvēršana, kas aktīvi turpinās.

Piemēram, Krievijas Valsts domes deputāte kopā ar kadetiem iedziedāja dziesmu, kurā bērni apliecina gatavību iet "pēdējā kaujā" par Putinu.

Savukārt slavenais hokejists Aleksandrs Ovečkins novembra sākumā paziņoja, ka veido "Putina komandu" viņa atbalstam, bet Čečenijas prezidents Ramzans Kadirovs izsludināja dzejoļu konkursu par Putinu ar "iPhone X" viedtālruni balvu fondā.

Saskaņā ar valsts oficiālo statistiku Putinu atbalsta virs 80% iedzīvotāju un viņš ir ilgāk pie varas esošais līderis Krievijā kopš tirāna Josifa Staļina laikiem.

Eksperti spriež, ka Kremlī izveidotā varas sistēma nemaz nevarētu funkcionēt bez viņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!