Foto: AP/Scanpix/LETA

Ziemeļkorejai uzlikto sankciju iespaidā simtiem tūkstošu bērnu draud bads, brīdina ANO bērnu fonds UNICEF, jo viņiem nav iespējams sniegt nepieciešamo palīdzību.

Aptuveni 60 000 Ziemeļkorejā dzīvojošo bērnu draud nomiršana badā, turklāt tas galvenokārt esot ekonomisko sankciju dēļ, kuras ANO Drošības padome apstiprināja slēgtās valsts raķešu un kodolieroču programmu dēļ, otrdien brīdināja UNICEF ārkārtas situāciju programmas direktors Manuels Fontēns.

"Mēs paredzam, ka gada laikā aptuveni 60 000 bērnu nesaņems pietiekamu uzturu, kas var novest pie viņu nāves. Viņiem draud proteīnu un kaloriju trūkums," skaidroja Fontēns, "šāda tendence ir satraucoša un tā nekļūs labāka." UNICEF ziņo, ka apmēram 200 000 Ziemeļkorejā dzīvojošo bērnu pašlaik nesaņem pietiekamu uzturu.

Stingrās sankcijas, kas ierobežo dažādu produktu importu un eksportu no Ziemeļkorejas ANO Drošības padome, kurā pastāvīgās locekles ir Ķīna, Krievija, ASV, Lielbritānija un Francija, izstrādāja un pieņēma pēc tam, kad Kima Čenuna režīms pagājušā gada jūlijā Phenjana īstenoja divus ballistisko raķešu izmēģinājumus un augustā veica kārtējo kodolizmēģinājumu. Kopš tā laika sankcijām pievienojies liels skaits pasaules valstu.

Daļa politiskos ekspertu iepriekš norādījuši, ka sankcijas neatturēs Ziemeļkoreju īstenot kodolieroču un raķešu programmu, kuru Phenjana uzskata par daļu no aizsardzības politikas pret ASV. Viņi brīdina, ka sankcijas vairāk ietekmēs Ziemeļkorejas iedzīvotājus nekā tās militāros spēkus un valdību.

UNICEF izpilddirektora vietnieks Omars Abdi, otrdiena preses konferencē sacīja, ka sankcijas jau ir apgrūtinājušas humanitārās palīdzības piegādi ziemeļkorejiešiem. "Kompānijas, kuras nodrošina preču piegādi, ir ļoti piesardzīgas, lai nepārkāptu sankcijas," viņš norādīja. Abdi arī minēja, ka sankcijas acīmredzami ir ietekmējušas naudas plūsmu, kuģniecības un degvielas piegādi Korejas Demokrātiskajā Republikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!