Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Laboratoriski veiktas pārbaudes pierāda, ka lielākajā ķīmisko gāzu uzbrukumā Sīrijas pilsoņu kara laikā izmantots zarīns, kas ir identisks vielai, kura bijusi Sīrijas valdības spēku rīcībā, atsaucoties uz diplomātiskiem avotiem un zinātniekiem, vēsta aģentūra "Reuters".

Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPWC) laboratorijas izpētījušas ANO misijas laikā iegūtos paraugus Damaskas piepilsētā Goutā pēc 2013. gada 21. augustā notikušā ķīmiskā uzbrukuma. Toreiz zarīna uzbrukumā gāja bojā simtiem civiliedzīvotāju.

Šie paraugi salīdzināti ar ķīmiskajiem ieročiem, ko Damaska 2014. gadā, piekrītot atteikties no kaujas gāzēm, nodeva iznīcināšanai. Ķīmiķi šajos paraugos atraduši vienādus "marķierus", aģentūrai atklāja divi ar izmeklēšanu saistīti avoti, kas vēlējās palikt anonīmi.

Turklāt šī pati viela izmantota arī ķīmiskajos uzbrukumos 2013. gada martā pie Alepo un 2017. gada aprīlī nemiernieku kontrolētajai Hān Šeihūnas pilsētiņai.

OPCW un ANO kopīgā izmeklēšana jau oktobrī secināja, ka par ķīmisko uzbrukumu Hān Šeihūnai ir atbildīga prezidenta Bašara al Asada valdība.

Pārbaužu rezultātus par 2013. gada uzbrukumu Damaskā aģentūrai "Reuters" apstiprinājuši arī divi savstarpēji nesaistīti diplomātiskie avoti. Šie secinājumu netika iekļauti ANO oktobra ziņojumā, jo izmeklēšanas komandai nebija mandāta runāt par citiem uzbrukumiem, skaidro medijs.

Šie secinājumi stiprina ASV, Lielbritānijas un citu Rietumvalstu apsūdzības, ka Asada valdība, pārkāpjot vairākas ANO Drošības padomes rezolūcijas un Ķīmisko ieroču konvenciju, joprojām glabā un izmanto ķīmiskos ieročus, atzīmē aģentūra.

Sīrijas valdība vienmēr ir noliegusi, ka tā izmanto ķīmiskos ieročus, 2013. gada nāvējošajā uzbrukumā nemiernieku kontrolētajā Goutā apsūdzot pašus nemierniekus.

Arī Damaskas galvenā sabiedrotā un atbalstītāja Maskava, kas ANO Drošības padomē vienmēr aizstāv Asada režīmu, neļaujot nosodīt noziegumus pret cilvēci un veikt izmeklēšanas, Sīrijas saistību ar ķīmiskajiem uzbrukumiem noraida un publiski apšauba OPCW izmeklēšanas rezultātus. Krievijas amatpersonas apgalvo, ka ķīmisko uzbrukumus veic paši nemiernieki, lai diskreditētu Asada valdību un panāktu starptautisku nosodījumu.

Eksperti gan atzīmē, ka, pat nozogot ķīmiskos ieročus, nemiernieki nespētu veikt tāda mēroga ķīmisko uzbrukumu, kāds notika 2013. gadā Damakas Goutas rajonā. Par to liecina gan izmantotais ķīmisko gāzu daudzums, gan satelītu attēli, kas norāda, ka raķetes pa Goutu izšautas no Sīrijas armijas pozīcijām.

Pēc 2013. gada ķīmiskā uzbrukuma Damaskā tika panākta ASV un Krievijas vienošanās, kurā Sīrija piekrita atteikties no ķīmisko ieroču programmas un iznīcināt kaujas vielu krājumus, tādejādi novēršot ASV triecienu pa Sīrijas armijas objektiem.

Tomēr arī pēc tam Sīrijas pilsoņu kara laikā gūti pierādījumi, ka kaujās tiek izmantota hlora un zarīna gāze. Mazāka mēroga ķīmisko uzbrukumus ar primitīvām gāzēm veicis arī grupējums "Daesh", ir secinājusi ANO un OPCW izmeklēšana. Izmeklēšana gan tika pārtraukta, kad ANO Drošības padomē Krievija bloķēja tās turpināšanu.

Pērnā gada aprīļa ķīmiskais uzbrukums Hān Šeihūnai pamudināja ASV prezidentu Donaldu Trampu dot rīkojumu par raķešu triecienu pa Sīrijas armijas aviobāzi, no kuras veikti uzbrukums Hān Šeihūnai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!