Foto: AP/Scanpix/LETA

Pērnā gada sākumā Kualalumpuras lidostā Malaizijā noslepkavotais Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna pusbrālis Kims Čennams īsi pirms nāves ticies ar "ASV aģentu" – kādu korejiešu izcelsmes amerikāni, ziņo "Sky News".

Šāda informācija izskanējusi slepkavībā apsūdzēto – indonēzietes Siti Aisjas un vjetnamietes Doanas Thi Huongas – tiesas prāvā. Abas sievietes apsūdzētas nāvējošā nervu aģenta VX ierīvēšanā Čennama sejā.

Kims ieradies valstī no Makao jau 6. februārī, un divas dienas vēlāk devies uz Langkavas salu. Mirušais ar amerikāni saticies kādā Langkavas viesnīcā 9. februārī, četras dienas pirms Kima slepkavības, norādījis izmeklēšanas vadītājs Vans Aziruls.

Japānas laikraksts "Asahi Shimbun" ziņo, ka viņa satiktais bijis ASV izlūkošanas aģents. Aziruls savukārt satiktā vīrieša identitāti nespējis pateikt. Tikmēr zināms, ka tikšanās dienā Kims arī pēdējo reizi izmantojis savu datoru un USB zibatmiņu, liecina izmeklētāju iegūtie dati. Izmeklētājs vienlaikus tiesā apgalvoja, ka noslepkavotā somā atrastie 138 000 ASV dolāri skaidrā naudā nekādi neesot saistīti ar tikšanos.

Jau 12. februārī Čennams salu pametis un dienu vēlāk lidostā noslepkavots. Par nāves cēloni tika identificēts toksiskais nervu aģents, kurš uziets viņa acīs, asinīs un urīnā un īsā laikā spējis traumēt viņa smadzenes, plaušas, nieres un liesu, izraisot nāvi.

Šī viela tika atrasta arī uz slepkavībā apsūdzēto sieviešu drēbēm un aiz Thi Huongas nagiem. Tā kā plaukstas ir vismazāk vielu uzņemošā cilvēka daļa, sievietēm nervu aģentu bijis viegli nomazgāt, un tas viņas pašas nav ietekmējis.

Abas apsūdzētās, kurām draud nāvessods, apgalvo, ka uzskatījušas, ka piedalās televīzijas šovā. Ja viņas tiks atzītas par vainīgām slepkavībā, abām sievietēm draud nāvessods. Viņas savervējušie vīrieši, kas bijuši ziemeļkorejieši, tā arī nav noķerti.

Pagājušajā nedēļā tiesā atklāts, ka līdz ar Čennama mirstīgajām atliekām Ziemeļkorejai nodots arī vairums viņa personīgo mantu. Siti Aisjas advokāts paziņojis, ka tas ir dzēsis iespēju atklāt personu, kura ziemeļkorejiešiem atklājusi diktatora pusbrāļa atrašanās vietu.

Tiek pieļauts, ka Čennamu Ziemeļkorejas līderis uzskatījis par draudu savai varai. Ziemeļkoreja noliegusi iesaisti valsts līdera Kima Čenuna pusbrāļa slepkavībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!