Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Pēc tam, kad karadarbībā Sīrijā krita kāds Krievijas armijas ģenerālis, gaismā nāca fakti, ka viņš iepriekš ar neīstu vārdu komandēja prokremliskos separātistus Ukrainas austrumos, noskaidrojusi aģentūra "Reuters".

Runa ir par Donbasa kaujinieku komandieri ar segvārdu Tumans (Tuman – Migla no krievu valodas), kurš 2016. gadā vadīja Ukrainas teritorijā ar Kremļa palīdzību pašpasludinātās "Doņeckas Tautas Republikas" (DTR) galvenās vienības, aģentūrai apstiprināja pieci savstarpēji nesaistīti separātisti. Dokumentus viņš parakstījis kā "ģenerālis Primakovs".

Taču pērnā gada septembrī, kad Sīrijā apšaudes laikā gāja bojā kāds Krievijas ģenerālis, nāca gaismā fakts, ka tā ir viena un tā pati persona, kas Ukrainā darbojusies ar neīstu identitāti, lai slēptu Krievijas iesaisti Ukrainas karā, uzsver aģentūra.

Ģenerāļa īstais vārds, kā to atklāja viņa nāve, ir Valērijs Asapovs (attēlā). 51 gadus veco vīrieti ar militāru godu 2017. gada 27. septembrī apglabāja militārajā kapsētā pie Maskavas. Un uz viņa kapa atrodas arī divi nelieli prokremlisko separātistu karodziņi, skaidro aģentūra.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Arī Asapova jaunākais brālis medijam apstiprināja, ka ģenerālis pirms tam bija Ukrainā. "Bija viņš tur. Veselu gadu," dažas dienas pēc militārista bērēm viņš apstiprināja medijam.

Savukārt Kremlis uz "Reuters" jautājumiem ieteica medijam vērsties Aizsardzības ministrijā, no kuras atbilde tā arī nav saņemta. Ukrainas specdienesti Asapovu uzskata par kara noziedznieku.

Apmēram ap to laiku, kad beigusies viņa rotācija Ukrainā, ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina pavēli viņa dienesta pakāpe paaugstināta uz ģenerālleitnantu.

Laikā, kad Asapovs atradās Ukrainā, formāli viņš pildījis dienesta uzdevumus Rostovā pie Donas Krievijā, skaidro "Reuters". Turklāt Asapovs nav vienīgā Krievijas militārpersona, kas komandējusi Donbasa separātistus, atzīmē "Reuters" – komandieri nomainījuši cits citu rotācijas kārtībā.

Foto: AP/Scanpix/LETA

Vairāki "Reuters" avoti separātistu aprindās norāda, ka sava komandiera īsto identitāti uzzinājuši tikai pēc tam, kad paziņots par viņa nāvi Sīrijā un publicētas ģenerāļa fotogrāfijas.

Krievija oficiāli noliedz, ka tās spēki būtu saistīti ar karadarbību Ukrainas austrumos, kurā kopš 2014. gada ir gājuši bojā vairāk nekā 10 000 cilvēku. Atbildot uz jautājumu par Ukrainā gūstā nonākušiem Krievijas karavīriem, Kremļa saimnieks Vladimirs Putins vienā gadījumā apgalvoja, ka krievu desantnieki Ukrainas robežu šķērsojuši nejauši mācību laikā.

Citā reizē uz žurnālista jautājumu Putins atzina, ka Ukrainā ir cilvēki, "kuri nodarbojas ar noteiktu jautājumu risināšanu, tostarp militārā sfērā". "Bet tas nenozīmē, ka tur ir Krievijas regulārā armija," piebilda Putins.

Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

"Reuters" atgādina, ka Krievijas karaspēks Ukrainā ir iegājis vismaz divreiz – smago kauju laikā 2014. gada vasarā un 2015. gada februārī, kad notika kauja par Debaļcevi.

Lai gan Sīrijā Krievija oficiāli karo prezidenta Bašara al Asada pusē, patiesie krievu spēku iesaistes apmēri šajā valstī netiek atklāti. Asapovs Sīrijā oficiāli bija Krievijas militāro padomnieku grupas vecākais, teikts Aizsardzības ministrijas paziņojumā par viņa nāvi.

Taču ģenerāļa bērēs Krievijas Ģenerālštāba vadītājs Valērijs Gerasimovs atklāja, ka Asapovs komandējis Sīrijas Piekto brīvprātīgo korpusu. Šo vienību 2016. gadā Sīrija prezentēja kā jaunu spēku, kas pieliks punktu kaujinieku uzbrukumiem Damaskai. Pēc tam nekas par šo vienību netika ziņots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!