Foto: AFP/Scanpix

Turcija sestdien mudināja ASV atvilkt savus karavīrus no kurdu kontrolētās Menbižas pilsētas Sīrijas ziemeļos, pret kuru var tikt izvērsts uzbrukums pret kurdiem Sīrijas ziemeļos sāktās Turcijas armijas operācijas ietvaros.

No Menbižas, kur ir izvietoti ASV karavīri, Savienotajām Valstīm "tie ir jāatvelk nekavējoties", sacīja Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu.

Menbižā izvietotie ASV spēki ir apmācījuši turienes kurdu kaujiniekus, kā arī piešķīruši viņiem ieročus cīņai pret džihādistu grupējumu "Daesh" ("Islāma valsts").

Kopš Turcija 20. janvārī sāka uzbrukumu ASV atbalstīto Sīrijas kurdu kaujinieku kontrolētajām teritorijām, spriedze Turcijas un ASV attiecībās jūtami pieaugusi.

ASV mudina Turciju izrādīt savaldību, bažījoties, kādu iespaidu operācija var atstāt uz cīņu pret "Islāma valsti".

ASV atbalstītie Sīrijas Demokrātiskie spēki - bruņoto formējumu alianse, kuras kodolu veido kurdu Tautas aizsardzības vienības (YPG) - 2016. gadā atkaroja Menbižu "Daesh" operācijas gaitā, kuras rezultātā vēlāk džihādistiem Sīrijas ziemeļaustrumos tika atkarota arī "Islāma valsts" pasludinātā "kalifāta" "de facto" galvaspilsēta Raka.

Ankara YPG uzskata par Turcijas kurdu bruņotā separātistu grupējuma Kurdistānas Strādnieku partijas (PKK) "teroristu" atzaru. Savukārt Vašingtona YPG atzinusi par efektīvāko spēku sauszemes operācijā pret "Islāma valsti" Sīrijā.

Vēl šomēnes ASV vadītā starptautiskā pretdžihādistu koalīcija paziņoja, ka strādā pie tā, lai Sīrijas ziemeļos izveidotu 30 000 vīru lielus "pierobežas spēkus".

"ASV ir jāsarauj saites ar terora organizāciju. Tām ir jāņem atpakaļ bruņojums, ko tās ir piešķīrušas," sacīja Čavušolu, piebilstot, ka Turcija "tagad gaida konkrētus soļus".

Sīrijas kurdi šonedēļ apstiprināja, ka ASV spēki joprojām atrodas Menbižā, kurai operācijas "Olīvzars" ietvaros draud uzbrukt Turcija.

Čavušolu otrdien brīdināja ASV valsts sekretāru Reksu Tilersonu, ka pašreizējā ofensīva var izplatīties uz Menbižu, un tas nozīmētu konfrontāciju starp Turciju un ASV, kas abas ir NATO valstis.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!