Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ziemeļkorejas režīms, kas līdz šim bieži pārsteidzis ar negaidītu spēka demonstrāciju, trešdien pēkšņi paziņojis, ka tas cer "apvienot visus korejiešus mājās un ārpus tām", ziņo "Reuters".

Valsts propagandas medijos pārraidītā ziņa mudināja visus korejiešus "veicināt kontaktus, ceļošanu un sadarbību starp Ziemeļkoreju un Dienvidkoreju". Zināms, ka tā izsūtīta pēc valsts politiskās elites tikšanās, raksta "Vice". Vēstījumā izteikts aicinājums mazināt militāro konfrontāciju Korejas pussalā, uzsverot, ka militārās mācības ar "ārēju spēku" līdzdalību nepalīdzot.

Šis paziņojums uzskatāms par nākamo politiskās atmaigšanas posmu abu Koreju starpā. ASV tikai pirms dažām nedēļām piekrita atlikt paredzētās mācības ar Dienvidkorejas spēku līdzdalību līdz Ziemas Olimpisko spēļu noslēgumam, ņemot vērā Kima Čenuna Jaungada runā izteikto vēlmi nosūtīt delegāciju uz šīm spēlēm.

Jau ziņots, ka neliels skaits Ziemeļkorejas sportistu, piemēram, sieviešu hokeja komanda piedalīsies olimpiādē. Tāpat Ziemeļkorejas diktators Dienvidkorejas slēpotājiem izteicis piedāvājumu trenēties viņa luksusa slēpošanas kūrortā, no kura viņš ierasti vērojot ballistisko raķešu izmēģinājumus, norāda "Vice".

Medijs vienlaikus norāda, ka ņemot vērā Ziemeļkorejas un ASV prezidentu lielīšanos par "atompogām uz galda", komunistu režīms dalību spēlēs varētu izmantot, lai spiestu dienvidu kaimiņus samazināt sadarbību ar ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!