Foto: AFP/Scanpix/LETA

Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis kādam vārdā neminētam Lielbritānijas ministram norādījis, ka britiem nāksies turpināt maksāt Eiropas Savienībai (ES), ja tā vēlēsies saglabāt priviliģētu piekļuvi vienotajam tirgum, ziņo BBC.

Polijas premjers skaidrojis, ka, lai gan vēlas uzturēt draudzīgas attiecības ar Lielbritāniju arī turpmāk, šajā jautājumā ES ieturēs nelokāmu nostāju. "Par pilnvērtīgu pieeju jāmaksā noteikta cena, un līmenis, kādā tiks nodrošināta piekļuve, jānosaka atkarībā no līdzdalības, tostarp finansiālas līdzdalības," teicis Moraveckis.

Vienlaikus viņš arī norādījis, ka nevēlas nevienu sodīt, un sarunām starp ES un Lielbritāniju jānoslēdzas maksimāli labvēlīgi abām pusēm.

Lielbritānijas "Brexit" ministrs Divids Deiviss iepriekš publiski pavēstīja, ka Apvienotā Karaliste nemaksāšot nekādu "danegeld". Par "danegeld" tika dēvēta īpaša vikingu iekarotāju uzspiesta nodeva angļiem no devītā līdz vienpadsmitajam gadsimtam, un tagad šis termins nereti tiek piesaukts attiecībā uz iespējamām maksām ES.

Polijas premjers arī atklājis, ka, viņaprāt, vēl pastāv neliela iespēja, ka Lielbritānija ES nemaz nepametīs. "Es pilnībā respektēju referendumu, bet iespējams ir kādi citi veidi, kā Apvienotajai Karalistei palikt ES," viņš teicis, skaidrojot, ka tas ir svarīgi transatlantiskajai sabiedrībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!