Foto: AFP/Scanpix/LETA

Vācijas vadošās turku un kurdu organizācijas trešdien apmainījās pārmetumiem par aizrobežu konflikta importēšanu uz Vāciju, šādi izsakoties par Turcijas uzbrukumu Sīrijas kurdiem un tam sekojošiem konfliktiem Vācijas turku un kurdu starpā.

Kopš sestdienas, kad Turcija sāka uzbrukumu Sīrijas kurdiem, Vācijā turku un kurdu starpā izraisījušās sadursmes. Vācijā dzīvo trīs miljoni etnisko turku un līdz 800 000 kurdu.

Kā norādīja Vācijas Mošeju koordinācijas padome, kurā dominē turki, Turcijas un Sīrijas kurdu konflikts tiek izmantots, lai attaisnotu "uzbrukumus turku mošeju grupām" Vācijā. "Kaujas Sīrijas ziemeļos tiek izmantotas kā iespēja, lai kūdītu pret turku infrastruktūru, konkrēti pret mošejām, un importētu teroru uz Vāciju," teikts paziņojumā.

Notikuši uzbrukumi vismaz divām turku kontrolētās organizācijas "Ditib" mošejām Mindenē un Leipcigā. Padome arī atgādināja par kautiņu, kas turku un kurdu pasažieru starpā pirmdien izraisījās Hannoveres lidostā. Kautiņš tika apturēts pēc policijas iejaukšanās. "Mēs nosodām šos uzbrukumus un aicinām visas puses uz mieru," norādīja padome.

Savukārt Vācijas Kurdu padome apsūdzēja "Ditib" imamus, ka tie aicina uz džihādu pret kurdiem Sīrijā. "Ticīgie tiek skubināti lūgties par Turcijas armijas uzvaru karā pret kurdiem," norādīja padome, vienlaikus nosodot "reliģijas un mošeju izmantošanu karam". "Mošejās, kas Vācijā daļēji tiek finansētas no nodokļiem un pilsoņu ziedojumiem, notiek lūgšanas par lielisku uzvaru un nāvi džihādā - svētajā karā," sacīja padomes līdera vietnieks Mehmets Tanriverdi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!