Foto: Reuters/Scanpix

ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons otrdien paziņojis, ka uz Krievijas pleciem gulstas atbildība par nesenajiem ķīmiskajiem uzbrukumiem Sīrijā, kurus veikuši prezidenta Bašara al Asada spēki.

"Vēl tikai vakar vairāk nekā 20 civiliedzīvotāji, lielākoties bērni kļuva par upuriem, kā izskatās, hlora gāzes uzbrukumam," sacīja Tilersons, runājot par uzbrukumu Austrumgutas rajonā netālu no Damaskas.

"Lai kurš arī būtu veicis šo uzbrukumu, Krievija galu galā ir atbildīga par upuriem Austrumgutā un simtiem citu sīriešu, kuriem uzbrukts ar ķīmiskajiem ieročiem, kopš Krievija iesaistījās Sīrijā," žurnālistiem Parīzē paziņoja Tilersons.

Viņš uzsvēra, ka Krievija, aizsargājot savus sabiedrotos Sīrijā, ir pārkāpusi savas saistības pret ASV.

"Pats mazākais, Krievijai ir jāpārstāj bloķēt (..) nākamie Drošības padomes balsojumi šajā jautājumā," viņš piebilda.

Diplomāti no 29 valstīm otrdien tikās Parīzē, lai apspriestu sankciju piemērošanu un kriminālapsūdzību izvirzīšanu tiem, kas veic ķīmiskos uzbrukumus Sīrijā.

Krievija un Ķīna līdz šim ir nobloķējušas Rietumu centienus ANO piemērot sankcijas Damaskai, kas tiek turēta aizdomās par ķīmisko uzbrukumu veikšanu.

Otrdienas sanāksmes mērķis bija iedrošinātu valstis apmainīties ar informāciju, lai varētu sastādīt sarakstu ar personām, kas iesaistītas ķīmisko ieroču izmantošanā Sīrijā un citur.

Pēc tam šīm personām varētu tikt piemērotas tādas sankcijas kā līdzekļu iesaldēšana un iebraukšanas aizliegums un kriminālizmeklēšana nacionālā līmenī.

Damaska ir vairākkārt apsūdzēta ķīmisko ieroču izmantošanā pret nemiernieku kaujiniekiem. ANO uzskata, ka Sīrijas valdības spēki sarīkoja zarīna gāzes uzbrukumā opozīcijas ieņemtajai Hān Šeihūnas pilsētai, kurā 2017. gada 4. aprīlī gāja bojā vismaz 87 cilvēki.

Francijas aplēses liecina, ka kopš 2012. gada Sīrijā notikuši vismaz 130 atsevišķi ķīmiskie uzbrukumi. Arī teroristu grupējums "Daesh" ("Islāma valsts") ir apsūdzēs ķīmisko uzbrukumu sarīkošanā Sīrijā un Irākā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!