Foto: AP/Scanpix/LETA

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans sestdien paziņoja, ka Ankara "de facto" jau ir sākusi sauszemes operāciju kurdu kaujinieku padzīšanai no Afrīnas pilsētas Sīrijas ziemeļrietumos.

"Afrīnas operācija uz sauszemes "de facto" jau ir sākusies," uzrunā televīzijā pavēstīja Erdogans, sīkāku informāciju nesniedzot. "Tam sekos Manbidža."

Turcijas armija paziņojusi, ka operācijai dots nosauks "Olīvas zars" un tās mērķis ir pasargāt Turcijas robežu, neitralizēt kurdu kaujiniekus Sīrijā un "paglābt vietējos iedzīvotājus no apspiestības".

Turcijas aviācija sestdien veikusi virkni uzlidojumu kurdu kaujinieku pozīcijām ap Afraīnu un pašā pilsētā.

Tikmēr Krievija paziņojusi, ka atvelk savus spēkus no Sīrijas rajona, kur sākusies Turcijas armijas ofensīva.

Turcijas artilērija sestdien jau astoto dienu apšaudīja kurdu kontrolēto Afrīnu, Turcijas armijai turpinot koncentrēt spēkus pie robežas.

Kā vēsta ziņu aģentūra "Anadolu", Turcijas armija atbildējusi uz Sīrijas kurdu Tautas aizsardzības vienību (YPG) uguni.

Erdogans piedraudējis iznīcināt Sīrijas ziemeļos esošos kurdu kaujiniekus un aizsardzības ministrs piektdien paziņoja, ka gaidāma sauszemes operācija pāri robežai.

YPG Ankara uzskata par Turcijas kurdu bruņotā separātistu grupējuma "Kurdistānas strādnieku partija" (PKK) atzaru.

Afrīnu un Menbidžu kontrolē YPG un to sabiedrotie, piemēram, Sīrijas demokrātiskie spēki (SDF), kam atbalstu sniedz arī ASV.

Lai gan Vašingtona, tāpat kā Ankara, PKK uzskata par teroristisku organizāciju, Sīrijā tā atbalsta YPG, kas cīnās ar teroristisko grupējumu "Daesh" ("Islāma valsts").

Turcija Sīrijas ziemeļos kontrolē aptuveni 2000 kvadrātkilometru lielu teritoriju, ko tā ieņēmusi, 2016. gadā uzsākot militāro operāciju "Eifratas vairogs".

Šī teritorija rietumos robežojas ar Afrīnu, bet austrumos - ar Menbidžu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!