Foto: Reuters/Scanpix

Nākammēnes Dienvidkorejā paredzēto ziemas olimpisko spēļu priekšvakarā Ziemeļkoreja, iespējams, varētu sarīkot militāro parādi, atsaucoties uz analītiķu un diplomātu pausto, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Lai arī abas valstis ziemas olimpisko spēļu kontekstā spējušas rast dažus kopsaucējus, rietumvalstu diplomāti, kuri strādā Phenjanā, ziņo, ka dažas aizsardzības amatpersonas saņēmušas ielūgumus uz Korejas tautas armijas 70. gadadienas pasākumu 8. februārī – dienu pirms Dienvidkorejā paredzētās ziemas olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijas.

Neseni satelītuzņēmumi liecinot, ka Ziemeļkorejas karavīru vienības maršējušas parādes treniņiem paredzētajā laukumā, pastāstījis Ziemeļkorejas aktivitātes analītiķis Skots Lefojs. "Izskatās, ka parādē iesaistītas 28 kājnieku vai cita militārā personāla vienības, militārais orķestris un iespējams vēl papildu personāls," satelīta uzņemtos attēlus aprakstījis Lefojs, piebilstot, ka, iespējams, iesaistīti arī kādi militārie transportlīdzekļi, taču attēlos neesot redzama liela militārā tehnika, kas spētu vest raķetes.

Kājnieki fiksēti Mirimas parādes treniņu laukumā, kas parasti aktīvi tiek izmantots tikai pirms parādēm, skaidrojis analītiķis.

Jau ziņots, ka trešdien abas Korejas valstis vienojās ziemas olimpiskajās spēlēs atklāšanas ceremonijā soļot zem viena karoga, kā arī sacensībās startēt ar apvienotu sieviešu hokeja komandu.

Tā kā Phenjana cenšas iegūt kodolieročus, pret Ziemeļkoreju ir vērstas starptautiskas sankcijas. Režīma propagandas ietvaros regulāri tiek atrādīta armija un rīkoti citi masu pasākumi, ar mērķi parādīt ziemeļkorejiešu tikumīgo un labo dzīvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!