Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Kopš pērnā gada novembra Rietumeiropas ziemeļos saulainu dienu bijis visai maz, un šī ir viena no tumšākajām ziemām novērojumu vēsturē, raksta portāls "The Guardian".

Beļģijas galvaspilsētā Briselē decembrī kopumā mākoņi sauli nesedza mazāk nekā 11 stundas, savukārt janvāra pirmajās nedēļās Francijas pilsētā Lillē bijušas mazāk nekā trīs patiešām saulainas stundas.

Beļģijas karaliskais meteoroloģijas institūts 2017. gada decembri pasludinājis par "otro tumšāko mēnesi kopš 1887. gada". Vistumšākais bijis 1934. gada decembris, kad mākoņi sauli kopumā nebija aizseguši 9,3 stundas.

Arī Lillē "saules pazušana" ir neierasta. Parasti janvārī pilsētnieki sauli debesīs bez mākoņu segas var skatīt 61,4 stundas. Tiek lēsts, ka šis janvāris pārspēs līdz šim tumšāko mēnesi Lillē, kas reģistrēts 1948. gadā. Toreiz mākoņi sauli neaizsedza vien 13 stundas.

Neierasti maz saulainu dienu bijis arī Parīzē, Marseļā, Bordo un citviet. Francijas laikraksts "La Voix du Nord" pirmajā lapā ironiski rakstījis: "Zvaniet trauksmes zvanu un ziņojiet par pazušanu. Nolaupīta zvaigzne. Mums joprojām nav dzīvības pazīmju no Saules."

Mediķi brīdinājuši, ka saules gaismas trūkums ļaudis var iedzīt sezonālā depresijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!